ceturtdiena, 2015. gada 9. jūlijs

Frēdriks Bakmans "Vīrs vārdā Ūve"

Šī bija tā reize, kad grāmatu lasot, sāku raudāt, pēc brīža vēl slapjiem vaigiem pilnā kaklā smejos. Tas ir asprātīgs un aizraujošs stāsts par vērtībām, vientulību un draudzību. Tā ir zviedru rakstnieka Frēdrika Bakmana grāmata "Vīrs vārdā Ūve".

Romāns zviedru valodā izdots 2012.gadā un stāsta par veco vīru, kurš pamazām no jauna rod jēgu dzīvot. Pareizāk sakot, viņš to nemaz nemeklē, bet viņam to palīdz atrast uzmācīgie kaimiņi un kaķis.



Ūve nesaprot mūsdienu cilvēkus, viņiem nav nekādas cieņas pret privātumu, viņi neprot uzvārīt normālu kafiju, niekojas ar espresso un vispār visu dara internetos.  Ūve ir ieradumu cilvēks, viņam tīk stabilitāte, paredzamība un tradīcijas, ik dienu viņš dodas inspekcijas gājienos, jo viss ir kārtībā tikai tāpēc, ka viņš šo kārtību uzrauga. Bet patiesībā Ūvem ir sirds, viņš nav tik auksts un rūgts, kā sākumā varētu šķist. Neklāstīšu, kas noticis Ūves dzīvē pirms tam un, kas notiek romānā, jo tad grāmatu gribēsies izlasīt vēl lielākā tempā, neizgarošojot mazās komēdijtipa situācijas. Katra grāmatas nodaļa ir atklājums. Gan jau , ka ikkatram no mums ir tāds kaimiņš. Atceroties ziemā Radio Pieci.lv notikušo #dodpieci akciju, rosinu kādreiz mēģināt šo savu īgno kaimiņu uzrunāt, palīdzēt viņam justies noderīgam, jo varbūt tieši tas būs šī kaimiņa dzīves vai dzīvības glābiņš. Uzrunājiet savus tuvākos, pat, ja sākumā bail!

Romāna autors Frēdriks Bakmans (1981) ir zviedru žurnālists, blogeris un rakstnieks. Grāmatas galvenais varonis vispirms parādījās viņa blogā, un lasītāji nobalsoja, ka par šo skarbo vīru ir jāuzraksta romāns. Starp citu, šī gada decembrī Zviedrijā gaidāma šī romāna ekranizācijas iznākšana. Nezinu, vai atceļos arī līdz Latvijai, bet gan jau kaut kur tiešsaistē varēs noskatīt kaut kad ap nākamā gada vidu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru