otrdiena, 2014. gada 22. aprīlis

Greiems Simsions "Projekts Rozija"

Ir cilvēki, kuri lietām, cilvēkiem un norisēm pieiet racionāli, tāds ir arī Dons. Ikkatra viņa dzīves norise ir rūpīgi izplānota un tās ilgums izrēķināts līdz sekundes precizitātei. Ja plānojat doties uz tikšanos ar Donu, tad ierasties vajag laikus, ne minūti par ātru, ne, pasargdies', par vēlu. Tā pavisam īsi varētu raksturot Greiema Simsiona darbu "Projekts Rozija". Lai piedod man tie, kuri vaicāja, ko es lasu un es atbildēju kaut ko līdzīgu filmas "Her" sižetam. Tā nav.


Grāmata bija ārkārtīgi interesanta un lasāma ļoti viegli. Gluži kā galvenais varonis nemana, ka ir ievilkts kārtējā projektā, arī lasītājs īsti nejūt to brīdi, kad vairs nespēj atrauties no šī darba. Miers iestājas vien tad, kad esi izlasījis visu. 

Interesanti, ka Donam visa dzīve ir iedalīta projektos - projekts "paipalas atkaulošana", projekts "omāra salāti", projekts "Tēvs"  un, protams, vissvarīgākais projekts - "Sieva". Kas to būtu domājis, ka pirmais un arī citi randiņi var būt tik sarežģīta padarīšana? Ja gribi uzzināt, kas tur ir tik sarežģīts - lasi šeit. Tāpat šajā darbā, domāju noteikti, var pasmelties idejas par to, kas galu galā veido lieliskas attiecības un divu cilvēku savstarpējo harmoniju. Tur ir ne vien Dons ar savām īpatnībām, bet arī viņa draugs - precēts meitu ģēģeris - un viņa attiecības ar sievu. Gribētos gan zināt visus jautājumus, kas ietilpa Dona izveidotajā ideālās sievas 16 lappušu anketā. Romāna darbība noris Austrālijā, bet patiesībā to es aptvēru vien jau darba otrajā pusē, jo notikumu ģeogrāfiskā norise nespēlē dižu lomu līdz brīdim, kad Dons nonāk Ņujorkā.

Spīgana savā atsauksmē jau rakstīja, ka šī grāmata varētu būt stāsts kā Šeldons no seriāla "The Big Bang Theory" meklēja sievu. Domāju, ka filma par šo grāmatu varētu būt viens vareni labs un izklaidējošs video materiāls.

Vienīgais kaitinošais ir vārds, kas iespraucas teju katrā grāmatas lappusē, ir "konvencionāls". Kāpēc tulkotāja nevarēja izvēlēties latviešu mēlei un acij tīkamāku vārdu "parasts" vai "vispārpieņemts". Tā konvencionālā bija par daudz. Varbūt varam mest ar akmeni autoram, kurš nav izvēlējies kādus sinonīmus šim neērtajam jēdziena? Neskatoties uz šo mazo trūkumu, grāmata patiks diezgan plašam lasītāju lokam, jo ir viegla un izklaidējoša.

2 komentāri:

  1. Domāju, ka vārda "konvencionāls" atkārtojums vairāk ir paredzēts noskaņas un Dona rakstura radīšanai- Dons ir praktisks zinātnieks, ir tikai loģiski, ka viņa vārdu krājumā šis vārds ieņem nozīmīgu lomu, ņemot vērā akadēmisko vidi, un Donam man arī raksturīgi meklēt sinonīmus vārdam, kas perfekti izsaka viņa domu, viņš vienkārši šādai sociālai (vai literārai) "tamborēšanai" neredz jēgu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Spīgana! Tas nemazina manu aizkaitinājumu par šo vārdu.

      Dzēst