pirmdiena, 2013. gada 28. janvāris

Bena Afleka filma "Argo"

Šodien spontāni nolēmu savu vīrieti uzaicināt uz randiņu kinoteātrī. Vistuvākais manam darbam ir Kinogalerija Kino Suns, kuram garām skreju teju vai katru mīļu dienu. Mana izvēle krita par labu aktiera Bena Afleka režisētajai filmai "Argo". Par šo filmu biju dzirdējusi vien tik daudz, ka tā visticamāk saņems daudz Oskarus un ir laba. Viss...
Iegādājām biļetes un pie jau tā draudzīgās KSuņa cenas saņēmām arī studentu atlaidi. Šī filma man jau patīk! Iesēdāmies ērtajos krēslos un bijām gatavi baudīt filmu bez jebkādiem iepriekš iedomātiem aizspriedumiem vai vērtējumiem. Filmas bonuss manā gaumē - stāsts balstīts uz patiesiem notikumiem.


1979.gadā notika viena no saspīlētākajām ķīlnieku krīzēm pasaules vēsturē. ASV vēstniecībā Irānas galvaspilsētā Teherānā tika sagūstīti tās darbinieki, tomēr revolūcijas haosā sešiem amerikāņiem izdevās izbēgt. Ja bēgļus atrastu, viņiem nekavējoties izpildītu nāvessodu. Neviens no ASV slepenā dienesta glābšanas plāniem sarežģītajā situācijā nederēja, tāpēc tika izvēlēts dienesta darbinieka Tonija Mendeza (Bens Afleks) pārdrošais plāns – tik ļoti pārdrošs, ka tas būtu iespējams vienīgi kino... Tikai vairākas desmitgades pēc dramatiskajiem notikumiem ASV valdība publiskoja materiālus un atklāja pasaulei, kā šī neticamā misija tika īstenota.

Divas stundas kinoteātrī pagāja ļoti baudāmi un gandrīz vai nemanāmi. Kopumā zālē bijām, šķeit, kādi 10 skatītāji, kas priekš KSuņa, cik atceros no iepriekšējiem gājieniem uz šo filmu zāli, ir daudz. Vienīgais specefekts, kas traucēja līdz galam izbaudīt filmu, bija nosalušās pēdas un deguns. Visādi citādi šallē ietinusies pasākumu varēju pārciest bez miesas apskādēšanas.

Patiesa bauda acīm bija gan Teherānas tirgus (nezinu vai īstais, vai improvizētais, bet patika), gan iespēja ielūkoties astoņdesmito gadu modēs. Bens Afleks gan tāds kā no nākotnes nedaudz izkāpis, bet nepiesiešos - bārda darīja viņu laikmetam atbilstošu.

Iesaku vēl aizskriet un paspēt noskatīties. "Argo" KSunī vēl būs skatāms otrdien, 29.janvārī un ceturtdien, 31.janvārī, abas dienas plkst. 18.20.




Spoiler alert!

Smieklīgi momenti, kas vienlaikus kā nemanot norādīja uz to, ka arī ASV drošības dienestu darbinieki mēdz runāt glupības bija vērojami tad, kad tika izstrādāti iespējamie sešu Kanādas vēstniecība mītošo ASV diplomātu izvešanas plāni.

Viens no variantiem bija - sagaidīt siltāku laiku, izsniegt diplomātiem velosipēdus un kartes un likt apmēram 300 kilometrus no Teherānas līdz Turcijas robežai pārvarēt minoties.

Vēl viens variants - izlikties, ka tie ir ārzemju skolotāji/misionāri, neskatoties uz to, ka skolas Irānā nedarbojas jau 8 mēnešus. Peace of cake! Sorry, irāņi, aizmirsām te savējos uz 8 mēnešiem!

Galu galā ar savu plānu nāk klajā viens no labākajiem CIP cilvēku evakuētājiem Tonijs Mendezs, kurš izdomā līdz smieklīgumam absurdu plānu.

Galu galā izvēlēts tika labākais no visiem sliktajiem ASV diplomātu evakuēšanas scenārijiem, bet kāds, to skatiet paši.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru