piektdiena, 2024. gada 14. jūnijs

Agnese Vanaga “Plastmasas huligāni. Draugs pazudis”

Šī Agneses Vanagas grāmata ir turpinājums grāmatai "Plastmasas huligāni". Pirmajā grāmatā divi brāļi Klāvs un Intars iepazinās ar plastmasas maisiņu, kurš ne tikai runā, bet arī izstrādā visādas blēdības un jokus. Dusmukule kopā ar puišiem mēģina glābt pasauli no piesārņojuma, taču otrajā grāmatā draugs ir pazudis! Kā Intaram un Klāvam rīkoties, lai draugu atrastu? Bērnu dzīve nav bez izaicinājumiem arī vienaudžu dēļ. Ne visi bērni ir tik apzinīgi pret dabu un empātiski pret līdzcilvēkiem.

Grāmata “Plastmasas huligāni” iznāca 2019. gadā un vairākkārt nokļuva pirktāko grāmatu topos, ieguva otro vietu Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā un tikusi nominēta Jāņa Baltvilka balvai. Pēc grāmatas motīviem iestudēta teātra izrāde un uzņemta animācijas multfilma “Dusmukule”. Turpinājums tik populārai grāmatai bija jāpagaida un otrā daļa “Plastmasas huligāni. Draugs pazudis” iznāca 2023. gadā. Jāatzīst, ka nopirkusi gan šo, gan trešo daļu biju uzreiz, plauktā ieliku, dēlam lasīt ieteicu, bet pati tā arī neizlasīju. Tagad mani tai pieķerties pamudināja Zvaigzne ABC rīkotais lasīšanas veicināšanas konkurss Lasīšanas stafete 2024.

Otrajā grāmatā Agnese Vanaga caur piedzīvojumu un noslēpuma šķetināšanu palīdz mazajam (un arī lielākam) lasītājam ieraudzīt atkritumu šķirošanas nozīmi. Izrādās, ka viena mājsaimniecība gadā saražo ap 400 kilogramu atkritumu! Šo apjomu iespējams un arī vajag mazināt, lai saglabātu savu apkārti patīkamu un lietojamu arī nākotnei. Izgāztuvju paplašināšanu taču nevar turpināt bezgalīgi! Reiz mums vienkārši var aptrūkties vietas pašiem, ja visu būs aizņēmuši atkritumi? Čiekurkalna bērni mēģina risināt šo problēmu, sākot ar sevi un savām mājām.

Jauki, ka autore šoreiz izvēlējusies papildināt stāstu ar vēl kādu bērniem un sabiedrībā aktuālu tematiku - vienaudžu veiktu tiranizēšanu un iebiedēšanu. Interesanti, ka viens brālis izvēlas slēpties un vairīties, bet otrs stājas kaušļiem pretī. Arī reālajā dzīvē būtībā ir divi varianti - cīnīties vai padoties. Dodiet, lūdzu, šādas grāmatas ne tikai saviem bērniem, bet arī lasiet paši! Empātisks un domājošs cilvēks veidojas jau no bērnības.




 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru