svētdiena, 2024. gada 16. jūnijs

Agnese Vanaga "Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!"

Nu jau labi zināma un pieredzējusi bērnu grāmatu autore Agnese Vanaga turpina Intara un Klāva piedzīvojumus trešajā "Plastmasas huligānu" grāmatā. Amizanto ilustrāciju autore arvien ir māksliniece Līva Ozola. Pirmajā grāmatā Klāvs un Intars sastop Dusmukuli, otrajā - draugs pazūd un Lociņu ģimene šķiro atkritumus. Šoreiz stāsta galvenā uzmanība veltīta ūdens piesārņojuma tematam. Zinātniskās fantastikas garā jau vairākus gadus cilvēkiem aizliegts peldēteis dabiskās ūdenstilpnēs, jo tās ir piesārņotas. Karstā vasarā Čiekurkalna puišiem liegts peldēties Ķīšezerā. Vai vanna maz spēj atsvērt peldi zem klajas debess? Skaidrs, ka ne! Tas ir īsts murgs! Puišiem kopā ar Dusmukuli ir plāns, kā palīdzēt Ķīšezeram, bet vispirms ir jāatrod vainīgais! Šis piedzīvojumu stāsts ar detektīva elementiem ir īsts ievilcējs jeb grāmata, kas neļaujas nolikties malā kamēr neesi aizvēris pēdējo lapu. Un tas attiecas gan uz lieliem, gan maziem lasītājiem.

Šoreiz par dabas pētniecību un aizsardzību daudz ko jaunu palīdz uzzināt iepriekš maz pieminētā Intara un Klāva tante, kura mācās par dabas zinātnieci. Tamāra atbraukusi mājās veikt diplomdarba pētniecību par ūdenstilpņu ekoloģiju. Viņa gan nav nekāda nopietnā un stīvā tante, bet jauniete, kura pati varbūt vēl dažu reizi jāpieskata. Taču pat Tamāra uz puišu aicinājumu papētīt piesārņojumu Ķīšezerā pasīvi atmet ar roku - tur jau viss zināms un izpētīts un nekas vairs nav maināms. 

Atkārtošos savā vērtējumā, bet, manuprāt šis ir burvīgs veids, kā caur piedzīvojumu aizraut bērnus lasīšanā. Mans pirmklasnieks šķīra lapu pēc lapas un nespēja atrauties. Un stāsta pievienotā vērtība, liekot padomāt par ūdens piesārņojumu, ir neatsverama. 

Agnesei Vanagai, manuprāt, lieliski izdodas pastāstīt, ko mēs katrs un visi kopā varam darīt, lai savu vidi turētu tīru un neaprobežotos tikai ar savu pagulti vai durvju priekšu, bet arī plašākā mērogā. Nebaidos teikt, ka Agnese Vanaga jau sen ir autore ar kvalitātes zīmi, kad jāmeklē laba un aizraujoša lasāmviela bērniem, lai palīdzētu veidot šodienas un arī nākotnes sabiedrību labāku.

Šī arī ir viena no grāmatām, kas iekļauta Zvaigzne ABC organizētajā lasīšanas veicināšanas konkursā Lasīšanas stafete 2024.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru