pirmdiena, 2020. gada 21. decembris

Dženija Brūma un Keitija Skota "Laipni lūgti muzejā: Animalium"


Muzejs, kas vienmēr atvērts. Tā tiek pozicionēta lielo enciklopēdiju sērija "Laipni lūgti muzejā". Un cik trāpīgi tas ir šajā laikā, kad uz trīs nedēļām aizvērti arī muzeji un bibliotēkas! Par dinozauru enciklopēdiju šajā sērijā jau rakstīju. Šoreiz īss ieskats enciklopēdijā par dzīvniekiem. 

Divas britu autores - ilustratore Keitija Skota (Katie Scott) un tekstu autore Dženija Brūma (Jenny Broom) - radījušas patiesi krāšņu dzīvnieku pasauli. Tūlīt, jau grāmatu atverot, ir milzīgs dzīvnieku valstības koks (attēlu ievietoju zemāk), kas man īpaši patika, jo palīdz saskatīt dzīvnieku radniecību un kopsakarības, kā arī vienā atvērumā, saglabājot visa dzīvā vienotības principu, parāda dzīvās dabas daudzveidību. Tālāk neliels ievads un tad jau apskatīti dažādu dzīvnieku veidi un dzīves vides. Lasītājs var paviesoties arktiskajā tundrā, mežos, koraļļu rifos, tuksnešos, piekrastes ūdeņos un tropu lietus mežos. 

Lai arī enciklopēdija paredzēta vecākiem bērniem un zināšanas atsvaidzināt gribošiem pieaugušajiem, es to lasīju arī nedaudz domājot, kā to izmantot jau ar četrus gadus vecu bērnu. Ļoti skaista šajā ziņā bija varde ar pilnu tās dzīves ciklu. Uzskatāmā veidā parāda arī mazam bērnam, kā vardīte izaug. Bet man jau vispār patīk dažādi attēli ar dzīves vai aprites cikliem. Man personīgi pārsteigums bija, ka korallis ir dzīvnieks, precīzāk dzēlējdobumainis. Jā, es biju dzirdējusi, ka korallis ir dzīvs, ka tos nedrīkst lauzt un aiztikt to dzīves vidē. Taču tas, ka korallis ir dzīvnieks tikpat ļoti kā suns vai kaķis, man bija kaut kā paslīdējis garām.

Šī grāmata, tāpat kā pārējās sērijā "Laipni lūgti muzejā" ir estētiski ļoti skaista. Pat, ja mājā esošie bērni vēl ir par mazu tās lasīšanai un saprašanai, ilustrācijas ir bauda acīm un, manuprāt, ar savu esamību mājas grāmatu plauktā vairo izpratni par skaisto. Ilustrācijas veidotas ar zīmuli un tinti, pēc tam digitāli izkrāsotas. 


Grāmatā attēlotie dzīvnieki un putni, ar pavisam nedaudziem izņēmumiem, ir tādi, kādu Latvijā nav. Es pat nezinu, vai tas vērtējams kā šīs enciklopēdijas pluss vai mīnuss. Ja jums jau ir kāda grāmata vai vairākas ar Latvijai raksturīgo dzīvo dabu, tad šī enciklopēdija noteikti būs lielisks redzesloka paplašināšanas un pasaules iepazīšanas veids. Ja mājās vajadzīga tikai viena enciklopēdija par dzīvniekiem, tad tā, visdrīzāk, nebūs šī. Taču, būsim godīgi - fauna Latvijā un kur nu vēl visā pasaulē ir tik daudzveidīga, ka ar vienu enciklopēdiju par šo tematu nepietiks. Tāpēc, domāju, ka šī grāmata būtu laba kā "viena no".

"Animalium" grāmatas beigās ir sadaļa, kur meklēt noderīgu papildus informāciju. Patīkami, ka tur iekļautas ne tikai saites uz britu raidsabiedrības BBC resursiem, National Geographic un citiem ārvalstu portāliem, bet arī uz Latvijas augu un dzīvnieku sugu  enciklopēdiju "Latvijas Daba", kā arī Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības dabas novērojumu portālu "Dabas dati".

Šī ir grāmata, ko pagaidām izbaudu tikai es pati, bet grāmatas jau nebojājas un ceru, ka kādu dienu tā kalpos kā aizraujošs laika kavēklis un zināšanu avots arī manam bērnam.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru