svētdiena, 2018. gada 3. jūnijs

Andris Kolbergs "Mendela Davidsona briljanti"

Detektīvžanra un kriminālžanra grāmatas manā grāmatu plauktā nav patstāvīgi iemītnieki un pat ne biežs viesis. Saņemot izdevniecības "Dienas grāmata" piedāvājumu, nespēju pretoties vilinājumam izlasīt uzreiz trīs sev neierasta žanra grāmatu tiesu vienos vākos. Latviešu autors Andris Kolbergs labi zināms tiem, kuri iecienījuši lasīt par visādie žmurikiem un noziegumiem, bet man viņš ir jaunatklājums. Grāmata "Mendela Davidsona briljanti" ir triloģija vienos vākos - kopā salikti trīs romāni, kas iepriekšējos gados iznākuši katrs atsevišķi. Darbu "Pulkstenis ar atpakaļgaitu", "Klaunu maršs šausmu tirgū" un "Sieviete melnā" vienojošais elements ir triloģijas kopīgajā nosaukumā pieminētie Mendela Davidsona briljanti, arī daži varoņi ceļo līdzi no pirmās līdz pēdējai grāmatai.


Lai arī šie darbi tiek pieteikti kā kriminālromāns, Andra Kolberga apjomīgās vēstures zināšanas un to izmantošana, kā arī balstīšanās uz pavisam reālām krimināllietām, Mendela Davidsona briljantu stāstu pietuvina dokumentālam stāstam. Kaut gan viens žanrs otru neizslēdz. Visas trīs grāmatas tapušas divdesmitā gadsimta otrajā pusē un attiecīgi aptver Latvijas 20.gadsimta vēsturi. Ja šī triloģija tiktu rakstīta pēdējo pāris gadu laikā, tā noteikti iederētos "Mēs. Latvija XX gadsimts" sērijā. "Pulkstenis ar atpakaļgaitu" ir stāsts par Rīgu, rīdziniekiem un kādu noziegumu 1919.gadā, kad Latviju plosa dažādu pārmaiņu vētras. "Klaunu maršs šausmu tirgū" aptver vācu okupācijas laiku Latvijā. Savukārt pēdējās triloģijas daļas "Sieviete melnā" norises saistāmas ar Padomju laiku Latvijā - darbība noris 1958.gadā.

Andra Kolberga atdzīvinātā Latvija caur šiem darbiem ierauj sevī ar izkoptajiem varoņiem, spilgti aprakstītajām laikmeta iezīmēm, spraigajiem notikumiem. Kriminālā līnija, protams, rit cauri visām trīs daļām, bet nelika man spraigi sekot līdzi un domāt nozieguma atrisinājumu vēl pirms to atkodis galvenais tēls. Es vairāk iegrimu laikmeta reāliju attēlojumos - sadzīve varu maiņas apstākļos, ebreju liktenis Rīgas geto, padomju dzīve ap vēlēšanām, kuru rezultāts nolemts jau pirms pašām vēlēšanām. Man dikti patika! Patiesībā man ļoti liels prieks par to, cik nekļūdīgi atbilstošas savai gaumei pēdējā laikā izvēlos grāmatas, pat pārkāpjot man ierastās tīkamo žanru robežas. Tik nekļūdīgi, ka tas jau sāk izskatīties aizdomīgi.

Vienīgais mīnuss šai grāmatai bija sajūta, ka lasīšanā nekādi netieku uz priekšu, ka esmu ļoti iekavējusi lasīšanu, sen neko neesmu izlasījusi līdz galam un aprakstījusi. Trīs kopā saliktas grāmatas šķiet daudzkārt lielāks lasāmā apjoms, nekā šķistu katra atsevišķi. Bet tas tāds putns galvā vien ir, nekas nopietns.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru