otrdiena, 2018. gada 22. maijs

Mets Heigs "Iemesli dzīvot tālāk"

Apgāda Zvaigzne ABC mājas lapā manu skatu piesaistīja lakonisks grāmatas vāciņš. Balts fons, cilvēciņš bez sejas vaibstiem stāv kraujas malā, autors Mets Heigs, nosaukums "Iemesli dzīvot tālāk". Kurš gan no mums nav stāvējis iedomātas vai pat īstas kraujas malā un domājis, kā lai tālāk dzīvo? Patiesībā vēl svarīgāks šajā situācijā cilvēkam ir jautājums "kāpēc?". Pārsteigums mani sagaidīja, kad savās rokās saņēmu mazu, palielākas kabatas formāta grāmatiņu, kaut kā zemapziņā bija šķitis, ka pašpalīdzības grāmatas cenšas izmēra ziņā no citām neatšķirties, lai arī plauktā tās iekļautos kopējā ainā.

Tev ir meningīts? Saņemies un tiec tam pāri!

Uztraukums, bažas, trauksme autoru Metu Heigu ir piemeklējusi jau bērnībā un šajā grāmatā viņš apraksta, kā ir spējis cīnīties ar depresiju, kompulsīvajiem traucējumiem, trauksmes sajūtu un citiem putniem savā galvā. Kas viņam palīdzējis, kas kaitējis, kas veicinājis nepatīkamās izjūtas un galu galā, ko tieši viņš juta trauksmes vai depresijas brīžos. Jā, es piekrītu, ka katram cilvēkam depresija izpaužas atšķirīgā veidā, katrs to aprakstīšanai izmantotu atšķirīgu leksiku un attiecīgi katram ar to ir savas cīņas metodes. Taču uzskatu, ka ar kaut ko ir jāsāk, lai saprastu, kas der tev pašam. Jālasa, kā to dara citi, jāadaptē tīkamās un šķietami piemērotās metodes sev.

Sievietes taču skatās youtube tutorial video par kosmētikas uzklāšanu, lai gan seja pēc formas un ādas struktūra katrai ir atšķirīga. Tāpat arī šo grāmatu var salīdzināt ar youtube tutoriāli, kuru noskaties, pielāgo sev vajadzīgo, nemaz necenšoties atkārtot visu vārds vārdā, jo, būsim godīgi, tur video ir kosmētikas otas par 25 eiriki gabalā, bet Tev lētucis no drogām.

Metam Heigam viens no terapijas veidiem ir rakstīt, tāpēc šī grāmata tapusi. Tiesa, tā rakstīta vairākus gadus pēc smagākajām depresijas epizodēm autora dzīvē, atskatoties ar laika distanci. Tas ka no smaga perioda esi ārā nenozīmē, ka ik pa laikam debesīm pāri nepārskrien kāds pelēks mākonis. Taču, kad esi atradis savu cīņas formulu, ar šiem mākoņiem tikt galā var daudz ātrāk. Kādam tā ir lasīšana, kādam mūzikas klausīšanās vai radīšana, kādam gleznošana vai fotografēšana, cits sevi atradīs rakstīšanā vai skriešanā. Tiesa, kas kādam palīdz, tas citam var būt ne tikai nederīgs, bet var pat iedzīt vēl dziļākā bedrē.

Līdzīgi kā ar grāmatu par migrēnu, arī pēc šīs grāmatas izlasīšanas, kādam vārds "depresija" varbūt vairs neleks pār lūpām pie katras mazākās ķibeles, pēkšņas lietusgāzes vai nolūzuša naga. Vienlaikus jāatceras, ka kādam tieši šāda mazā ķibele var būt pēdējais piliens pirms saritināties kamoliņā zem segas un nevēlēties vairs jelkad līst ārā no drošās alas. Turklāt, pabeidzot lasīt Meta Heiga grāmatu, es sapratu, kāpēc tā ir samērā neliela - lai to nēsātu līdzi un ielūkotos tajā, meklētu palīdzību, pēc vajadzības, ne tikai savu māju drošajā atmosfērā. Lai radītu drošu atmosfēru savā somā un trauksmes, baiļu vai dusmu brīdī atrastu stabilitātes pleķīti ar šo grāmatu.

"Iemesli dzīvot tālāk" ir īsas nodaļas ar lieliem virsrakstiem, bet nav satura rādītāja. Sākumā, lai atsauktu atmiņā konkrētu sadaļu, būs jāpašķirsta grāmata, bet ar laiku rokas pašas atceras aptuveno vajadzīgās nodaļas atrašanās vietu. Svarīgi atcerēties - depresija vienmēr ir mazāka par Tevi, pat ja tajā brīdī tā nemaz nešķiet. Tu esi debesis, bet depresija ir mākonis - debesis bez mākoņiem var pastāvēt, bet mākoņi bez debesīm - ne.

Man šis darbs patika un šo to noderīgu tajā atradu arī sev. Atklāta, atkailinoša, dokumentāla, uzticību raisoša. Turklāt varu to salīdzināt ar latviešu autores Ivetas Harija Meitas sarakstīto alkoholisma grēksūdzi, kas arī sakņojas cīņā ar depresiju. Mets satura kvalitātes ziņā gan, manuprāt, stāv krietnus divus pakāpienus augstāk par Ivetu. No otras puses - abi autori rakstījuši savas grēksūdzes un veidojuši savu terapiju atšķirīgos žanros, tāpēc varbūt salīdzināt nebūtu godīgi. katrā gadījumā, pat, ja neatradīsiet kādas sēklas, ko pamest saviem putniem, arī lieki iztērēta laika sajūta visticamāk, ka nepiemetīsies, jo grāmata nav ļoti bieza un apjomīga.

Manuprāt, mūsdienu "skrienošajam cilvēkam" tehnoloģiju laikmetā noderīga būtu arī cita Meta Heiga grāmata "Kā apturēt laiku". Trauksme, tieksme steigties, paspēt, nevar būt nekas labs, bet piemeklē daudzus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru