trešdiena, 2018. gada 9. maijs

Džesika Nolla "Laimīgā meitene"

Pēdējos mēnešos miegs mani mēdza noķert jau ļoti agri, ja salīdzina ar kādu laiku senākā pagātnē, kad varēju lasīt pat pusi nakts. Vakaros pat gadās brīži, kad divas dārgās lasīšanai veltāmās stundas miegs pārtrauc pusceļā. Vai zināt to ieradumu filmas laikā "tikai nedaudz pievēršu acis" un jau pēc īsa mirkļa tu esi ne tikai pievēris acis, bet arī smadzenes? Līdzīgi pēdējā laikā man gadās ar lasīšanu - tikai nedaudz pievēršu acis un tad strauji pamostos no mazā krācieniņa, galva atmesta, mute sausa, atvērtā grāmata aizvien klēpī. Taču šoreiz stāsts ir par grāmatu, kura mani nelaida vaļā kamēr nebiju izlasījusi visu. 73 reizes mainot pozīcijas uz neērtā dīvāna, dīdoties un grozoties, divos vakaros/agrās nakts stundās esmu izlasījusi Džesikas Nollas "Laimīgā meitene". Šis Zvaigzne ABC izdotais romāns varētu šķist kārtējā paviegla rakstura sieviešu auditorijai paredzētais romāniņš, taču šķietums ir mānīgs.

Daudz dziļāk darba raksturu gan varētu izskaidrot tā nosaukums oriģinālvalodā - "Luckiest girl alive" jeb "Laimīgā meitene, kas palika dzīva" vai "Laimīgā izdzīvojusī meitene". Katrā gadījumā, lasītājs pirmajās lappusēs un no anotācijas nemaz nenojauš spējo notikumu pavērsienu, kas piemeklē apmēram grāmatas vidū. Sākumā mēs lasām par modīgu sieviešu žurnālā strādājošu jaunu sievieti Aniju. Viņa nīst savu izcelsmi, mammas mēģinājumus izlikties bagātākai nekā patiesībā ir, pagātnē pārdzīvojusi kaut ko šausminošu un ir daudz strādājusi, lai izskatītos tā kā izskatās šodien. Anija arī gatavojas kāzām ar vairākās paaudzēs bagātas ģimenes vīrieti un cer, ka jaunais uzvārds viņu izvedīs ārā no pagātnes.

Stāstījumā paralēli mijas 2001. gads un mūsdienas, 14 gadus vecā TifAnija un 28 gadus vecā Anija. Kad šķiet, ka sižetiskā līnija tā arī vīsies ap bagātās dzīves apspriešanu, jauniešu nežēlīgajām izklaidēm ballītēs izvarojot un mēģinājumiem tikt galā ar šo pagātnes traumu, autore iemet lasītājam ar karstu kartupeli. Jaunais visu izskaidrojošais notikums sižetā ielec iekšā tik pēkšņi, ka mans miegu alkstošais prāts uzreiz to pat neaptver. Vēlreiz pāršķiru lapu atpakaļ un sāku rindkopu no jauna - nē, es neesmu iemigusi, pamodusies un sākusi lasīt citu grāmatu, ir jauns vēsturisko notikumu pavērsiens! Nestāstīšu kāds, bet to var nojaust, kā jau minēju, pēc grāmatas nosaukuma oriģinālvalodā.

Stāsta varoņi ir izkopti un katrs pats par sevi personība. Te ir gan skolas populārās meitenes, gan malā sēdētāji, izredzētie un atstumtie, bagātie un tie, kuri vēlas izskatīties bagāti. Parasti šādās grāmatās ir vairākas uzticamās jaunās dzīves draudzenes, kuras, atkarībā no autora ieceres, uzzinājušas visus pagātnes notikumu iepriekš slēptos pavērsienus, vai nu novēršas no galvenās varones, vai mobilizējas stiprinošā atbalsta komandā. Džesika Nolla šādu draudzeni izveidojusi tikai vienu. Anija parāda vairākas seksuālās vardarbības upuriem raksturīgās izpausmes personiskajā dzīvē, personisko attiecību veidošanā, karjeras izvēlē un mērķtiecīgumā, to, cik ļoti psiholoģiski traumējoši ir šādi notikumi dzīvē. Kas mani izbrīnīja, ka nozīmīga sižeta daļa tika veltīta ēšanas paradumiem (drīzāk neēšanas un kompulsīvas pārēšanās ieradumiem), jo es biju gaidījusi galvenās varones psihoterapeita apmeklējumus kā vienu no galvenajām stāstījuma līnijām, viņas mēģinājumos tikt galā ar notikušo.

Pēc vairākām reālus vēsturiskus notikumus aprakstošām grāmatām ar atmiņu stāstiem, šis bija kā svaigi uzvārīta tēja, kad vecā jau padzisusi un šokolāde apēsta. Spilgti izteikts virziens šajā darbā ir seksuālās vardarbības upura portrets - jauna meitene, kura baidās sagraut savu statusu, vēlas par visām varītēm tikt pieņemta populāro skolas biedru bariņā, atbilstoši šīm vēlmēm upuris vaino sevi par notikušo un nevēlas par to ziņot pieaugušajiem un pat noliedz notikušo, kad ziņotājs ir kāds cits.

Šī grāmata varētu būt izklaidējošs darbs mana vecuma sievietēm, tiklab kā pamācoša enciklopēdija pusaugu vecuma jaunietēm. Vienlaikus "Laimīgā meitene" spilgti akcentē vēl kādu problēmu, kas nenoklust nu jau vismaz 20 gadus - brīvā ieroču aprite un pieejamība ASV. Katrā gadījumā no šīs grāmatas saņēmu vairāk nekā biju gaidījusi. Vēlējos mazliet atpūtināt smadzenes pēc nopietnas literatūras, bet saņēmu ne mazāk nopietnu un saspringumu raisošu daiļliteratūras darbu. Dodu tai piecas zvaigznes.

Džesika Nolla (Jessica Knoll) ir amerikāņu rakstniece, kura iepriekš strādājusi par žurnāla Cosmopolitan galveno redaktori, kā arī par tekstu redaktori žurnālā Self. Romāns “Laimīgā meitene” ir autores debijas darbs, kura izdošanas tiesības ir nopirkuši vairāk nekā 30 valstu izdevēji un filmēšanas tiesības ieguvusi producente Rīza Viterspūna sadarbībā ar Liongate filmu grupu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru