piektdiena, 2017. gada 17. novembris

Maija Sepa "Migrēna. Izlaušanās"

Daudzdzīvokļu nama vannas istabā čuguna vannā ieklāta sega, uz tās miesa, piespiedusi pieri aukstajam emaljas klātajam metālam, virsū vēl viena sega. Tumsa, klusumu pārtrauc caur plānajām sienām apslāpēti dzirdamā kaimiņu ikdiena. Sāp galva, deniņos āmurus klaudzina ļauno rūķīšu armija, kreiso aci uz āru mēģina izspiest smadzenēs iesprūdušais ātrvilciens. Vemt šoreiz negribas.
Epizode 2. Vemt, sega mīksta, spilvens perfekts, iemigt, svētlaime.
Epizode 3. Eksplozijas viena pēc otras mēģina izspert kreiso aci no dobuļa kā skvoša bumbiņas cirtieniem pret sienu, nav vairs spēka, pavemt nepalīdzēja, ātrās palīdzības ārsti aizdomīgi, bet aplaimo ar dūrienu vēnā, kas pa ķermeni izdzen karstumu, miegs, mīksts kā mākonis, labi.

Igauņu rakstnieces Maijas Sepas darbs"Migrēna. Izlaušanās" palīdz ieraudzīt, ka varētu būt arī krietni sliktāk. Grāmatas atklāšanas pasākumā dziedātāja Ieva Sutugova un arī citi aicinātie viesi sacīja, ka ar migrēnu ir iespējams sadzīvot un es tam pilnā mērā piekrītu. Ir tikai jāatrod SAVS veids, kā to darīt. 

Paldies izdevniecībai Baiba Books par uzaicinājumu uz pasākumu un grāmatas eksemplāru un iespēju apstāties savās domās! Igauņu rakstniece savu darbu rakstījusi kā romānu, stāsts par sadzīvošanu ar sevi, izraušanos no melniem pinekļiem, noticēšanu, ka neesi bezjēdzīgs. Tā nav medicīniska rakstura literatūra, nav arī pašpalīdzības grāmata, tas ir romāns. Galvenā varone Vīve cieš no galvassāpēm un visu laiku par to jūtas vainīga un atvainojas, viņai bail par savu amatu, par laulību un attiecībām ar citiem tuviniekiem un draugiem. Grāmatas nosaukuma otrais vārds "izlaušanās" skaidri pasaka, ka beigas ir (cik nu iespējams) laimīgas un patiesībā tas arī ir viss, kas jāsaka par darba saturu. 

Jāsaka, ka gan grāmatas vāka, gan pasākuma vizuālais noformējums ir reti veiksmīgs un mākslinieciski aprakstošs tam, ko migrēnas laikā daļēji izjūt cilvēks. Eksplozija, virpulis, krāsu murskulis, asas smailes, kas dursta galvaskausu.
Prezentācijas pasākumā izskanēja, ka šī grāmata palīdzēs migrēniķiem apzināties, ka viņi nav vieni savās sāpēs, savukārt pārējiem - saprast, ka migrēna nav vienkārši galvassāpes. Par to pirmo daļu piekrītu, bet par to otro man grūti spriest, bet migrēnas uzliesmojumu apraksti ir medicīniski ticami un tie ir lieliski balstošs skelets visam pārējam. Lieliska, paņemoša (tāpēc viena vai divu vakaru) lasāmviela, kurā piesieties varēju vien pāris komatu iztrūkumam. Nav klasisks mājsaimnieču romāns laiskiem tējas mirkļiem. Kārtējo reizi gan oriģinālais, angļu valodas nosaukums man patīk daudz labāk, jo parāda, ka šajā romānā ir arī ikdienai tik ļoti nepieciešamā humora dzirksts.

Par autori. Rakstniece Maija Sepa (Maia Sepp) kādreiz strādājusi tehnoloģiju nozarē, taču darbu pameta, lai rakstītu raksta humoristiskus distopijas pilnus mūsdienīgus daiļliteratūras darbus. Migrēna ir autores otrais romāns un, spriežot pēc autores mājas lapas, mani varētu interesēt arī citi viņas darbi.

Pie viena, jāielūkojas, kas vēl piedāvājumā izdevniecībai Baiba Books...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru