trešdiena, 2017. gada 15. novembris

Džodžo Moja "Pirms atkal tiksimies" un "Pēc Tevis"


Klusiņām, klusiņām, nakts aizsegā līdz trijiem no rīta. Tā varētu raksturot lasīšanas stilu un apstākļus šīm grāmatām. Skarbi saldsērais Džodžo Mojas romāns "Pirms atkal tiksimies" nemanot ievelk sevī uz vairākām stundām, lai arī esi paņēmis grāmatu rokā uz pusstundiņu pirms miega. Lūisai Klārkai ir neparasts ģērbšanās stils, viņa daudz pļāpā un labprāt piedāvā pagatavot tasi tējas, vēl Lūisa dzīvo mazā Lielbritānijas pilsētiņā, kur ar darbu ir pašvaki un visa dzīve griežas ap seno pili. Bet Lūisas dzīve mainās līdz ar jauno darbu, nīgro priekšnieku Vilu Treinoru, atklājas arī dažs labs noslēpums.


Klasisks romāns, kur ir gan mīlestība, gan draudzība, gan ģimeniskas ķibeles. Jau pasen biju redzējusi filmu, kas veidota pēc šīs grāmatas sižeta, tāpēc cerēju, ka neraudāšu, grāmatu lasot. Nā ni! Saraudājos gan! Sirdi saplosīja pamatīgi. Darba lasīšana iet uz priekšu raiti un sižets, kā jau rakstīju, ierauj uz ilgāku laiku, nekā plānots.

Grāmata "Pēc Tevis" ir stāsta turpinājums, kā Lūisa dzīvo pēc tam, kad Vils ir izdarījis savu izvēli dzīvē. Lai izvairītos no maitekļiem ne tik vien šai grāmatai, bet arī pirmajai, īsti daudz neko vairs par sižetu nevaru rakstīt. Lai arī varētu dusmoties uz Džodžo Moju, ka pirmajai grāmatai bija jābeidzas bez turpinājuma un sapiktoties par komercijas un naudas kāres lielo ietekmi, es nedusmojos. Man gribējās turpināt līdzi just Lūisai. Arī "Pēc Tevis" ir tikpat lipīga un nelaiž vaļā kamēr neesi pabeidzis lasīt visu. Piesiešos vien pie latviskā tulkojuma "Pirms atkal tiksimies" - nu galīgi neder un neraksturo to, kas atrodams aiz vākiem.

Ja gribas paraudāt, atrauties no savas ikdienas un ielīst svešā dzīvē, šīs grāmatas to ļaus izdarīt. Arī filma "Me before you" man ļoti, ļoti patika! Iesaku! Emīlija Klārka skatītājiem zināma no seriāla "Troņu spēles" un Lūisas lomā ir tieši tāds viesulis un neliels "bardaks", kā lasītājs var izfantazēt, grāmatu lasot. Savukārt no "Bada spēlēm" zināmais Sems Klaflins ir ļoti pārliecinošs Vila dusmās un bezspēcībā pret savu fizisko stāvokli.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru