otrdiena, 2016. gada 26. aprīlis

Džoanna Ketrīna Roulinga "Nejaušā vakance"



Acīmredzot, Džoanna Ketrīna Roulinga nevēlējās palikt zināma vien kā Harija Potera radītāja. Viņa turpmākos darbus rakstījusi gan ar pseidonīmu, gan ar savu vārdu un manās rokās nonāca viņas pirmais veikums pieaugušajiem "Nejaušā vakance".

Maza Anglijas pilsētiņa Pegforda, tās pārvalde, viena vīrieša - domnieka - nāve un viss no uzskaitītā izrietošais. Stāsts nav diez ko sarežģīts, bet visus pieminētos cieši savijošs, noteikti. Nekā ārkārtīgi jauna grāmatā nav, tie visi ir mūžvecie konflikti - naudīgie pret nabagajiem, slimie pret veselajiem, bērni pret vecākiem un sievas pret vīriem, paaudžu, dzimumu un sabiedrības slāņu konflikti. Katram pieminētajam cilvēkam gan ir kāds noslēpums un viena lielā intriga, kas man personīgi šķita mazsvarīga,bet lika kustēties gandrīz visai pilsētiņai, proti, kurš gan uzvarēs vēlēšanās.


Kopumā vērtējot, darbs noteikti nav slikts, tas ievelk un aizrauj līdzi daudzo varoņu piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem. Tiesa, gribas piebilst, ka par "romānu pieaugušajiem" to padara gandrīz vai tikai necenzētā leksika. Visādi citādi tāds nedaudz "ziepīgs" gabals vien ir.

Nebojāšu lasītprieku, bet nobeigums gan man šķiet autorei ir izcili izdevies! Nu kā, kā var tikai dažās lappusēs nocirst to, kas visu grāmatu ir šķitis tik svarīgs moments?! Ar maitekļiem nenodarbošos, gan lasītāji paši sapratīs, ko es ar to domāju.

Ar grāmatas latviskošanu nodarbojās vairāki tulki, kas man personīgi nešķiet labākais variants. Taču gan jau izdevniecība zināja, ko dara vai vienkārši nebija citas izvēles. Kritiskā acs sākumā gan piekasījās neveikliem tulkojumiem, bet galu galā es, vai nu pieradu, vai vienkārši tālākajām nodaļām nomainījās tulks un tik neveikli valodas veidojumi vairs nebija.

Grāmata patiks dumpīgiem pusaudžiem, kuri romānos meklē seksu, narkotikas un lamuvārdus. Lai jau trako tie mazie pa grāmatām, izdzīvo svešas dzīves iztēlē caur literatūru un savā dzīvē tādas kļūdas nepieļauj. Gan jau patiks arī pieaugušākam lasītājam, gan sieviešu, gan vīriešu dzimuma, ja ir vēlme atpūtināt smadzenes no visa nopietnā.

1 komentārs: