pirmdiena, 2014. gada 25. augusts

Keita Mortone "Noslēpuma glabātāja"

Grāmata, kas man visu laiku lika domāt: "kas būs tālāk, kas būs tālāk? Nu kad vienreiz es uzzināšu?" Skaties uz lappušu rādītāju un vēl ir un ir, ko lasīt, bet atrisinājums kā nenāk, tā nenāk. Līdz vienā mirklī iestājas: "Nopietni!? Tā?". Ar plaši atplestu žokli izlasu vēl pāris atlikušās lappuses un aizveru grāmatu, pie sevis prātojot, ka to nu nekad nebūtu iedomājusies. Tā ir Keita Mortone un tas ir viņas romāns "Noslēpuma glabātāja"

Stāsta darbība noris vairākos laikos pamīšus. Te mēs esam pirmskara Lielbritānijā, te jau pārlecam uz Otrā pasaules kara laiku un tad jau steidzam uz tālo nākotni - 2011.gadu, lai milzu soļiem atkal lēkšotu atpakaļ pagātnē.

Slavenā aktrise Lorela nāk no skaļas un lielas ģimenes. Kā jauna meitene viņa pieredz neaizmirstamo. Lorelas acu priekšā māte nogalina kādu svešinieku. Policija secina, ka tā bijusi pašaizsardzība, taču patiesība ir daudz interesantāka. Vienīgie liecinieki slepkavībai ir Lorela un brālis zīdaiņa vecumā. 2011.gadā meitas un dēls pulcējas pie mirstošās mātes gultas, kad Lorela saprot - ir pēdējais laiks izprast noklusēto un aizbiedēt pagātnes rēgus. Sieviete ķeras pie pētīšanas, kad pašai diez ko nesokas, viņa nolemj aicināt palīgā brāli. Galu galā viņi abi bijuši šajā lietā zināmā mērā iesaistīti. Ne viss ir tā kā izskatās pirmajā acu uzmetienā un stāsts sāk pamazām šķetināties tieši ar brāļa devumu. Pat, ja lasītājam šķiet, ka vienīgais nezinītis uz saules ir Lorela un viss jau ir skaidrs, rakstniece ir meistarīgi pratusi apvest visus ap stūri. Ne visi ir tie, par ko uzdodas. Galu galā rodas jautājums, kura tad ir īstā noslēpuma glabātāja - Lorela vai viņas māte Dorotija?

Varbūt kādam citam lasītājam viss atrisinājums taps skaidrs jau darba vidū. Es tā biju domājusi - ko nu tur vairs, tagad tik Lorelai jāaizrokas līdz patiesībai. Tikai pēdējās darba lappusēs es sapratu, cik dziļi biju maldījusies šajā ģimenes sāgā. Varoņu nav daudz, taču viņu likteņi ir pagalam samudžināti. Valoda ir patīkami raita, bez liekiem izskaistinājumiem un vienkārša.

Šī grāmata patiks sievietēm, kas iecienījušas dāmu romānus. Vēl jo vairāk, ja darbība norisinās galvenokārt 20.gadsimta četrdesmitajos līdz sešdesmitajos gados.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru