svētdiena, 2022. gada 10. aprīlis

Anja Portina "Radio Popovs"


"Silts vējš iepūta man ribās un atslābināja muskuļus. Neraugoties uz visu šonakt piedzīvoto, es jutos laimīgs. Un, ja es, vientuļākais puika pasaulē, biju laimīgs, varbūt arī citiem aizmirstajiem vēl bija iespēja tā sajusties. Es vismaz varētu palīdzēt viņiem, likt nojaust, ka viņus nakts tumsā kāds dzird, jā, patiešām dzird." /72.lpp./

Somu rakstnieces Anjas Portinas (Anja Portin) grāmata "Radio Popovs" (Radio Popov) ir ne tikai izklaidējoša un izglītojoša, bet, man šķiet, arī mierinoša. Varētu šķist, ka tevi nekad neviens nedzird, taču patiesībā vienmēr būs kāds, kas tevi sadzirdēs. Vajag vien gana skaļi nopūsties. Arī deviņus gadus vecais Alfrēds kādā vientuļā bezmiega naktī tapa sadzirdēts un apgādāts ar avīzi, sviestmaizi, zeķēm un āboliem. Ar šo sākas neticams piedzīvojums, kurā Alfrēds iegūst jaunus draugus, apgūst jaunas zināšanas un prasmes.

Alfrēds Aizmirstais dzīvo viens, jo mamma ir pazudusi no viņa dzīves tik sen, ka tētis par viņu nevēlas runāt. Pats tētis daudz laika pavada ceļojumos, savukārt, esot mājās, tētis te ir pārmēru rosīgs, te apātiski ieņem dīvāna pozīciju un jebkurā no šiem stāvokļiem, šķiet, nemaz nemana, ka viņam ir dēls. Zēns ir pagalam nelaimīgs un jūtas nevienam nevajadzīgs līdz viņa dzīvē ienāk Amanda. Viņa ir viena no daudziem jutaušiem, kuru galvenais uzdevums ir palīdzēt aizmirstajiem, bet šajā darbā neatklāt sevi parastajiem cilvēkiem. Amanda dzīvo uzputeņa krāsas mājā pie kraujas un namu ieskauj ābeļdārzs un tur sev miera ostu zem spožām zvaigznēm atrod arī Alfrēds. 

Šī grāmata parāda, ka bērns var tikt aizmirsts tik dažādos veidos. Tam var pie vainas būt tik banālās  atkarības, var būt arī liela aizņemtība un ieslīgšana darba un citās dzīves rūpēs, bērns var kļūt lieks atgādinājums par agrāku dzīvi un traucēklis jaunajā dzīvē. Taču izrādās, ka pat pāraprūpe ir sava veida aizmiršana - neatcerēšanās par bērna vajadzībām un paša vēlmēm. Te ar skaudru realitāti savijas arī mazliet burvestības. Kopā ar stāstu par bērnu iepriecināšanu un glābšanu, lasītājs iegūst arī nelielu ekskursu radio rašanās vēsturē. Lai arī "Radio Popovs" tēli un sižets ir autores fantāzija, fiziķis, kurš pirmais demonstrēja radio viļņu uztvērēju, Aleksandrs Popovs, bija pavisam reāla personība. Tiesa, viņš ar savu izgudrojumu pierakstīšanu un patentēšanu neaizrāvās un Anja Portina izmantoja šo niansi izgudrotāja dzīvē kā pavedienu, no kura fantazēt. Alfrēds Amandas namiņā atrod vecu radioraidītāju un izdomā vēl vienu veidu aizmirsto bērnu iepriecināšanai. Mierinošs šis stāsts ir ar to daļu, ka vienmēr būs kāds, kas tevi sadzirdēs. Galvenais ir nepadoties! 

Lieliskas ir tās grāmatas, kas it kā paredzētas bērniem, taču spēj aizraut arī pieauguša vecuma lasītāju. "Radio Popovs" ir sirsnīgs, humora pilns un aizraujošs stāsts, kas, manuprāt, patiks skolas vecuma bērniem, savukārt pieaugušos tā mazliet aizrauj prom no trauksmes par starptautiskiem notikumiem. Dodiet lasīt bērniem un lasiet arī paši!

Latviešu valodas versijai ir ārkārtīgi pievilcīgs vāka noformējums, arī ilustrācijas starp vākiem ir jaukas. Labi saskatāms Liepājā dzimušās mākslinieces Aleksandras Rundes rokraksts, kas pazīstams jau no Petras Postertes grāmatas "Gads, kad ieradās bites" izdevuma latviešu valodā.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru