svētdiena, 2024. gada 7. aprīlis

Teilore Dženkinsa Rīda "Evelīnas Hugo septiņi vīri"

Grāmata, uz kuru bibliotēkā ir nemitīga rinda. To palaidu garām divreiz, jo vēl lasīju citas grāmatas, un ar trešo reizi paspēju tikt pakaļ. Grāmata sociālā tīkla Tiktok brīnums, jo izdota jau 2017. gadā, bet popularitāti iekaroja pēc book-tok video 2021. gadā. Taču es neņemšos meklēt aizkavētās popularitātes iemeslus. Tā ir Teilore Dženkinsa Rīda (Taylor Jenkins Reid) un viņas "Evelīnas Hugo septiņi vīri" (Seven Husbands of Evelyn Hygo)! Pamatīgs Holivudas intrigu stāsts, ko izlasa tikpat ātri kā nograuž popkornu pirms kinoteātrī filma maz sākusies. Nabaga, sasodītais, naivais, puslīdz pieņemamais, savtīgais, gudrais un spožais, iejūtīgais un sāpju plosītais. Spēcīga sieviete ar mērķi, gatava darīt jebko tā sasniegšanai, taču labi apzinās savu panākumu cenu un iemeslus. 

Spožā Holivudas zvaigzne Evelīna Hugo vecumdienās nolēmusi savu dzīvesstāstu un noslēpumus uzticēt žurnālistei, kura 35 gadu vecumā nav vēl atradusi savu īsto vietu, cīnās par savu vārdu un iespēju apskatīt svarīgus tematus. Stāstu pēc stāsta, vīru pēc vīra, slavenība vien pašās beigās atklāj savas izvēles pamatojumu. Ak, skaistā bagāto dzīve, kas pilna ēnām, noslēpumiem, intrigām un izmanīgiem manevriem ar laulībām un papraci izmantošanu savam labumam. Slavenībām ir daudz, daudz noslēpumu un tie ir visplašākā spektra. 

Šī varbūt nav nekāda intelektuālā plaukta grāmata, taču tā noteikti ir ļoti izklaidējoša lasāmviela, gluži kā skatāma filma. Ja paša dzīvē uzbrūk drūmums, šāds stāsts palīdz iemukt alternatīvā realitātē. Ne reizi vien apvaldīju pirkstus, liedzot sev meklēt stāstā pieminētās vecās filmas. Negribēju sev sabojāt galvā izdomātos skatus ar reālām fotogrāfijām un aktrisēm. Jo tās jau nebūtu tās pašas, kas grāmatā. Evelīna Hugo ir izdomāta, lai arī viņas radīšanai iedvesmas reālos tēlos noteikti bijis ne mazums. Evelīnas tēla sakausējums radies, kad autores fantāzijā satikušās seksapīlā blondīne Merilina Monro, precēties kārā, astoņkāršā līgava Elizabete Teilore, cieņpilni novecojošā Odrija Hepberna un traģiskā likteņa nesēja Džūdija Gārlenda. Un stāstā pamatīgi cieši ievītā homoseksuālo attiecību tematika gan jau arī nav tikai nodeva mūsdienu aktuālajiem tematiem (to spriežu arī pēc senāk lasītās Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatas par seksuālo minoritāšu dzīvi Latvijā, sākot no 1927. gada pierakstiem). 

Paldies tai vienai bijušajai kolēģei, kura iejūsminājās un iedvesmoja mani grāmatu ielikt savu lasāmo sarakstā, lai arī līdz reālai lasīšanai tiku vien pēc vairākiem gadiem! Ak, un dažreiz svarīga ir līdzjūtība, pat, ja piedošana nav iespējama.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru