otrdiena, 2014. gada 4. marts

Debora Hārknesa "Raganu atklājums"

Tagad es zinu, ko ir atklājušas ragana, bet medī vai visas pārdabiskās radības, kas vien ir uzskaitāmas - vampīri, dēmoni un burvji. Dažreiz arī man gribas, lai no pirkstu galiem spēju izšaut zilas dzirksteles, bet kādreiz vienkārši pārvērsties burvjūdenī. Man bija tā iespēja ieskatīties šīs grāmatas pirmajās piecās nodaļās vēl kamēr tā bija drukā. Bet vēlāk ar Zvaigzne ABC gādīgo meiteņu rokām savā vārda dienā es saņēmu arī visas pārējās 38 nodaļas, turklāt vēl signāleksemplāru Deboras Hārknesas darbam "Raganu atklājums"

Man šķiet svarīgi iesākt tieši ar to, ka Debora Hārknesa ir amerikāņu pētniece un rakstniece, ir atzīta zinātnes un medicīnas vēsturniece, vēstures profesore. Viņa ir studējusi arī alķīmijas, maģijas un okultisma vēsturi.

Kāpēc? Tāpēc, ka šīs autores intereses ir jūtamas vai ikkatrā no šī maģiskā darba lappusēm. Man kā nespeciālistam ļoti iespaidīgi šķita anatomiski precīzie apraksti dažādās situācijās. Tāpat arī viss, kas skāra pārdabisko un okulto būtņu raksturojumu, šķita rūpīgi pētīts un pārpētīts.  Autore ir godam izmantojusi savas plašās zināšanas, lai lasītāju aizrautu maģiskā ceļojumā uz šķietami tik pazīstamām vietām.

Ļoti uzteicu arī izdevniecības mākslinieka radīto skaisto ietvaru. Tā vien šķiet, ka, paņemot šo grāmatu rokās, maģija un pārdabiskums iesūcas vai ikkatrā porā. Nav jau arī brīnums, ka man tā šķiet - 656 lappuses apēdu divos vakaros/naktīs. Starp citu, iesaku lasot YouTube ievadīt atslēgas vārdus "Misterious music" un izvēlēties visgarāko skaņu celiņu kā pavadījumu vampīra un raganas pārbaudījumu pilnajai mīlestībai.

Par sižetu neko jaunu daudz neteikšu, jo nevēlos bojāt citiem lasītājiem pirmatklājēja prieku. Diāna ir senas burvju dzimtas atvase, kura vienmēr centusies vairīties izmantot savas burvju spējas. Viņa skaita, cik reizes gada laikā nav spējusi izvairīties no burvestību pielietošanas. Viss mainās dienā, kad Diāna uzsāk darbu ar noslēpumaino Ešmola kolekcijas 782.sējumu. Tikai jaunā zinātniece vēl neapzinās kādu Pandoras lādi atvērusi.

Lasītājs tiek izsvaidīts pa dažnedažādiem pasaules nostūriem, kuri šķiet kā radīti dažādām pārdabiskām norisēm un būtnēm. Te mēs atrodamies Oksfordā, bet jau pēc brīža esam aizlidojuši uz Septūru Francijā bet pašās beigās lasītājs cer iekļūt varoņiem līdzi arī tāltālā pagātnē, kur vēl nebija dušas, tualetes un tējas.

Savā priekšapskatā par šo darbu biju ļoti skeptiska par vampīra Metjū un raganas Diānas mīlas stāstu. Izteicu bažas par pasaules slavu jau ieguvušu darbu neveiklu kopēšanu. Manas bažas nepiepildījās! O paldies visām burvēm un dēmoniem, ka tā!

Izlasījusi līdz beigām, nodomāju, ka stāsts beidzies tieši tā, lai tam būtu iespējams turpinājums vēl vienā tikpat burvestīgā grāmatā. Tagad pārlasīju savu ieskatu un ieraudzīju, ka biju jau uzrakusi, bet aizmirsusi - šim darbam ir turpinājums "Nakts ēna".

Lasīt ieteiktu jaunām meitenēm un sievietēm kopumā, nezinu vai kungus ieinteresēs biezs ķieģelis, kur pāri visam tomēr spēlē mīlestība. Mēs vienmēr atrodam kādu, ar kuru ļoti gribas būt kopā, bet tam mūžīgi pastāv dažādi šķēršļi. No otras puses - neviens jau neuzzinās, ja šo darbu nočiepsiet no sievas naktsgaldiņa. Ar nosacījumu, ka viņa pati tajā nebūs iebāzusi degunu jau otro nakti pēc kārtas. Raganas kaut ko ir atklājušas, bet tur vēl ir daudz ko pētīt. Baudiet un gaidām otro daļu!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru