otrdiena, 2013. gada 30. jūlijs

Sūzena Kolinsa triloģija "Bada spēles"



Aizvērusi Sūzenas Kolinsas "Bada spēļu" triloģijas trešo grāmatu, tik vien kā spēju nodomāt "nu tas ir beidzies". Ne jau tāpēc, ka neinteresanti, bet gan tamdēļ, ka pārāk aizraujoši.

"Bada spēles" (angļu: "The Hunger Games") ir amerikāņu rakstnieces Sūzenas Kolinsas jauniešu zinātniskās fantastikas romāns, kas pirmo reizi izdots 2008.gada rudenī. Tā ir triloģijas "Bada spēles" pirmā grāmata, kurai seko "Spēle ar uguni" un "Zobgaļsīlis". Romāns ir tulkots gandrīz trīsdesmit valodās un izdots vairāk nekā 30 valstīs, tostarp arī latviešu valodā, par ko parūpējusies izdevniecība Zvaigzne ABC.



Šī trīs grāmatu sērija ir tik intriģējoša, ka šķiet neiespējami to nolikt malā un atviegloti uzelpoju, ka nu tas viss ir galā. Patīkamākais moments - autore ir nobeigusi trīs darbu sēriju, tā, ka turpinājumu būtu grūti iedomāties.

Izlasījusi pusotru grāmatu, nenoturējos un noskatījos arī pirmo filmu, kas 2012.gadā iznākusi un uzņemta, balstoties uz pirmo sērijas grāmatu. Otrā filma "Spēle ar uguni" uz ekrāniem gaidāma šī gada novembrī, bet trešā grāmata "Zobgalsīlis" solās tikt ekranizēta divās daļās un iznākt uz ekrāniem 2014. un 2015.gadā.

Grāmata iepazīstina ar 16 gadus veco Katnisu Everdīnu, kas dzīvo iznīcinātā teritorijā, ko dēvē par Panemu. Pēc vairākiem traģiskiem notikumiem, Panemu, kas sadalīta 12 apgabalos, pārrauga Kapitolijs - galvenais rajons jeb valdība.

Visi šie rajoni ir ļoti trūcīgi. Katrs rajons specializējas kādā amatniecības vai rūpniecības nozarē, augu audzēšanā un lopkopībā, zvejniecībā utt. Katnisa dzīvo vienā no vistrūcīgākajiem apgabaliem - 12. jeb ogļrūpniecības rajonā.


Bada spēles ir izveidotas pēc tam, kad nemieru rezultātā tika pilnībā iznīcināts 13. apgabals. Šīs spēles ir televīzijas šovs visai valstij, kas pēc valdības rīkojuma visiem ir jāskatās. Kapitolijs uz spēlēm sūta vienu 12 līdz 18 gadus vecu meiteni un vienu zēnu no katra apgabala. Spēļu laukumā jaunieši tiek kūdīti viens pret otru un pakļautu dažādām briesmām, bet izdzīvo tikai viens spēlētājs.

Šajā romānu sērijā lasītājs radīs gan nežēlīgas slepkavības un vardarbību, gan draudzību, briesmas, piedzīvojumus, mutantus, fantāzijas, fantastiku un pat mīlas vai jūtu trijstūri.Noslēpts nav gandrīz nekas.

Tā noteikti ir izklaidējoša literatūra, kas neliek saspringt smadzenēm. pēc vairāku dažādu grāmatu mocīšanas un atlikšanas malā, šīs trīs beidzot spēja izkustināt manu lasīšanas un bloga sasaluma stāvokli. Jāpiebilst, ka šī darba mērķauditorija jeb pusaudži noteikti nenosaka to, ka arī pieaugušajiem šie darbi neliks aizrauties fantastiskajā iedomu pasaulē.

Interneta āres vēsta, ka Sūzena Kolinsa (1964) ir amerikāņu rakstniece, kura lasītāju atzinību ieguvusi ar bestselleru sēriju “Zemzemes hronikas” (The Underland Chronicles). Savukārt romānu triloģijas “Bada spēles” (The Hunger Games) pirmās grāmatas izdošanas tiesības ir pārdotas aptuveni 40 valstīs.

Ideja par “Bada spēlēm” autorei radusies, skatoties realitātes šovu un vēlāk – pārraidi par karu. Tāpat romāna sižetam ir cieša saistība ar sengrieķu mitoloģiju un leģendu par Tēseju: Atēnās ik gadu jauni vīrieši un sievietes tika nosūtīti uz Krētu, kur tos atdeva saplosīšanai Mīnotauram, lai iebiedētu pārējos iedzīvotājus.

4 komentāri:

  1. Nevarēju nociesties un izlasīju tavu recenziju jau darba laikā! Man šīs grāmatas izraisījušas visvairāk emociju - sākumā nevarēju saprast kā kaut kas tik absurds vispār var iešauties kādam galvā, bet izlasot pēdējo grāmatu, tikai līdz galam sapratu galveno domu un saistību ar karu. Nekā absurda tur nav - tikai ļoti spilgti parādīta realitāte, kas laikam nekad nebeigsies. Tu man radīji pat vēlmi izlasīt vēlreiz! :)

    AtbildētDzēst
  2. Ruta
    Ņemot vērā cik sen šīs grāmatas ir iznākušas, bloga autorei tiešām ir bijis "sasalums" :) Bet labāk vēlāk kā nekad :)

    AtbildētDzēst
  3. Nezinu, noskatījos filmu, un tā nu galīgi nerada vēlmi lasīt grāmatas...

    AtbildētDzēst