ceturtdiena, 2011. gada 17. februāris

Bendžamins Bleks „Kristīne Folza”



Uz pirmā vāka viens autors, bet pagriežot otru grāmatas pusi izrādās cits! Bendžamins Bleks, kā izrādās, ir Džona Benvila pseidonīms rakstot detektīvromānus. Īru rakstnieks Džons Benvils dzimis 1945. gada decembrī. Viņš tiek raksturots kā autors, kurš izkoptu
valodu vērtē augstāk par sižetu, lasītāja turēšanu neziņā un drāmu. Lai arī lasīju „Kristīni Folzu” tulkojumā latviešu valodā, varu teikt, ka valoda tiešām bija baudāma, taču arī par pārējām veiksmīga detektīvromāna sastāvdaļām nebija aizmirsts. Šajā grāmatā ir gan dramatiskums, gan lasītāja turēšana nelielā saspringumā par notikumu gaitu. Bija gan brīdis, kad šķita, ka Benvilam ir apnicis stiept garumā notikumu risināšanos un sižets vienā mirklī „palēca” pāris soļus uz priekšu, bet tas galu galā nebija traucējoši man kā lasītājai.

„Kristīne Folza” sarakstīta 2006. gadā un šogad latviešu valodā to izdevusi Zvaigzne ABC. Stāsts ir par pataloganatomu Kvērku, kurš netipiski sev ir pievērsis interesi kādas savas pacientes nāvei. Nu par pacientiem šī ārsta klientus ir grūti saukt, jo ārstēt jau viņus vairs nevajag, bet tomēr. Kristīne Folza šķietami būtu parasta mirusī, ja vien viņas slimības lietu rakstot, Kvērks nebūtu noķēris savu audžubrāli Melu. Mels ir tās pašas slimnīcas galvenais dzemdību nodaļas ārsts, kurš aizpilda pacienta kartīti par nāves iemeslu ierakstot plaušu emboliju (embolija ir asinsvadu vai limfvadu aizsprostojums ar embolu — asinīs vai limfā nokļuvušu asins recekli, gāzes pūslīti u. tml. svešu daļiņu). Tiešām aizdomīgi nāves iemesls pilnīgi nesaistīts ar kartīti aizpildošā ārsta profesiju, turklāt viņa pienākumos nemaz neietilpst darīt šo darbu. Kvērks veic sekciju meitenes ķermenim un atklāj, ka īstais nāves iemesls ir pēcdzemdību asiņošana. Par „netīriem darījumiem” turēdams aizdomās savu brāli, Kvērks mēģina noskaidrot patiesību par šo meiteni. Viņš arī atrod sievieti, kura ko zina par Kristīni un viņas pēdējām dzīves stundām. Taču šo sievieti, dienu pēc sarunas ar Kvērku, atrod mirušu pēc nežēlīgas spīdzināšanas. Centimetru pa centimetram, lēnām Kvērks nāk pie aizvien jauniem un jauniem atklājumiem gan par savu ģimeni un dzīvi kopumā, gan par mirušo meiteni. Kvērks, pašam nezinot, iejaucās bīstamā pasaulē, jo sastopas ar 20. gadsimta piecdesmito gadu korupcijas zirnekļu tīklu Dublinā un atšifrē Dublinas katoļu draudzes tumšos noslēpumus.

Līdz šim nebiju lasījusi detektīvromānus, jo šķita, ka tie ir neinteresanti un manai gaumei neatbilstoši, taču ar pirmo šāda tipa romānu neesmu vīlusies. Kam šis žanrs ir ikdienas lasāmviela, domāju, ka būs interesanti sekot notikumiem, jo grāmata spēj noturēt lasītāja interesi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru