trešdiena, 2018. gada 5. septembris

Hokons Ēvreoss "Brūne"

Šogad mani izaicinājums lasīšanas jomā, ko jau esmu blogā pieminējusi. Lasīšanas veicināšanas programmā "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" vecākiem jāizlasa ne tikai četras savā kategorijā noteiktās grāmatas, bet arī divas grāmatas no bērniem ieteiktajām. Bibliotēkā manās rokās nonāca norvēģu rakstnieka Hokona Ēvreosa darbs "Brūne" - maza formāta, ne pārāk bieza grāmatiņa ar bērnišķīgu ilustrāciju uz vāka, paredzēta lasītājiem vecuma grupā 9+. Pusotra stunda lasīšanas un stāsts ir galā.


Par sižetu - pa dienu Rūne ir parasts puisēns, ģimene nesen pārvākusies uz jaunu dzīvesvietu, jāmeklē jauni draugi un nodarbes, nomiris Rūnes vectēvs un jāprot tikt galā arī ar huligāniem. Rūne atrod savu veidu, kā ar ķibelēm tikt galā - naktīs viņš pārtop par supervaroni Brūni. Ar šādu pārtapšanu Rūne izcīna savu hierarhisko pozīciju sociālajā grupā jaunajā dzīvesvietā, iemanto draugus un savā ziņā arī tiek galā ar bēdām par vectēva zaudējumu. Tas ir stāsts par draudzību, par zaudējumiem, par ģimeniskām attiecībām. Viena no mācībām: bērnam paprasīt "tev viss ir labi?" nav pietiekami. Es kā vecāks šajā stāstā redzu, ka sarunām ar bērnu jābūt izvērtākām, bērnam ir jāskaidro situācija, jo bērnam visvienkāršāk būs atbildēt "jā, labi".

Manuprāt sākumskolas vecuma bērniem piemērota lasāmviela, daudz vietas grāmatā aizņem ilustrācijas, tāpēc teksta nemaz nav tik daudz kā 136 lappuses. Varētu būt laba grāmata, ko pirms miega palasīt kopā un parunāties ar bērnu par sižetā izvērstajām situācijām, kā ar tām tiktu galā īstajā dzīvē un reālajā vidē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru