trešdiena, 2012. gada 8. augusts

Ilona Balode "Rīga-Pekina" grāmata


Ilgi gaidītā nu atnākusī! Jau iepriekš rakstīju par to, ka pabiju fantatsiskas Ilonas Balodes radītas ceļojumu grāmatas "Rīga-Pekina" prezentācijā. Nu pienācis laiks stāstīt par to, cik fantastiska tad grāmata ir! Divi trakie, jo citādāk Ilonu un Ūdri nevar nosaukt, aizdevās, var teikt kājām, no Rīgas uz Pekinu. Ziemas vidus Latvijā arī citās pasaules valstīs nav nekāda medusmaize - vienā valstī musoni, citā sausums, citur vēl kāda liga. Tāpēc arī grāmatas apakšvirsraksts ir "Ceļošana un izdzīvošana ne-sezonā". Skaidrs ir viens, šī grāmata ir vena riktīgi zaglīga grāmata! Nē, nē! Ilona Balode neko nav zagusi! Grāmata zog laiku! Apsēdies tu cilvēks lasīt, aizceļo uz Indiju, nespēj ne aci pamirkšķināt un jau esi izskrējis cauri Pakistānai, vēl mirklis un tev jau gandrīz jāceļas uz darbu. Nu, riktīga laika zagle! Bet es pat nejūtos apvainojusies, jo tāds ir grāmatas šarms. :)


Par sižetu nemaz nav iespējams izstāstīt, jo tad būtu jāstāsta viss grāmatas teksts. Aptuveni izmantojot Ilonas Balodes tekstu no atklāšanas pasākuma: "Izlasiet taču paši!"

Tas ko es noteikti pateikšu ir tas, ka cilvēkiem ar milzīgiem aizspriedumiem šo grāmatu labāk nelasīt. Viss ir izklāstīts tieši tā kā tas ir - alkohols, uzdzīve, "vieglās" narkotikas, zivju galvu zupas, zarnu zupas utt. Grāmatā nedarbojas nekāda cenzūra, grāmatā ir atļauts viss - nav baiļu par to ko teiks mamma vai kaimiņiene, nav baiļu par to, ka novērsīsies kāds draugs, jo tas visticamāk nemaz nav draugs. Tikai "seksa" gan tur nav, kas ir pārsteidzoši mūsdienām. Ar to es nevēlos teikt, ka seksa tēmai ir jābūt visur, bet gan to, ka tā jau ir visur - no visiem pakšiem uz tevi skatās seksīgas zeķubikses, seksīgas sulas pakas un seksīgas vāku modeles, bet te nekā tāda nav! Super! Toties ir daudz dažādu likstu, prieku, bēdu, strīdu un brīžiem visnotaļ filmas cienīgs sižets. Bet galu galā šī grāmata ir skaidrs pierādījums tam, ka iespējams ir viss! Tikai ikdienā mēs esam ielīduši savā normalitātes čauliņā, bet šie divi brašuļi izlīda no šīm čaulām ārā un devās plašajā pasaulē parādīt, ka latvieši nav pelēki.

No šīs grāmatas es izdarīju secinājumu, ka ārzemnieka statusā ceļojot tu sastapsi divu veidu cilvēkus - tādus ka smēģina tevi klaji apčakarēt un tādus, kas, esot par labdari, uz tava rēķina cels savu prestižu. Pa vidu iespēju nav! Protams tie labdari patiesi noteikti ir labi cilvēki, bet sociālās antropoloģijas lekcijās klausītais un literatūrā lasītais liecina par to, ka nav bezmaksas dāvanu. Visam ir sava cena. Balodes un Ūdra gadījumā viņi paši labi kalpoja par staigājošiem apskates objektiem. Piemēram, paksitānis varbūt pats arī nebija īpaši bagāts, toties cienījams un viņam bija divi bālģīmji no tālās Latvijas, kas viņa priekšā atdarīja visas bagāto draugu durvis. Un abi galvenie varoņi ceļotāji to paši arī labi apzinājās - paciemošanās var būt smags darbs, kas dažreiz var padarīt patīkamāku eksistenci, piepildot to ar tēju, ēdienu un vietu,kur pārlaist nakti.

Mans galvenais secinājums - tieši ārzemēs tu vari visātrāk saskatīt, ka tevi izmanto, bieži vien ikdienā savā dzimtenē tas atklājas tikai pēc laba laika. Savukārt ārzemēs satrenējies, domāju, ka pēc tam jau arī dzimtenē fruktus izmantotājus  var atkost daudz ātrāk. Ja būtu nedaudz vairāk laika lasīšanai "neatejot no kases", noteikti šo darbu izlasītu 2 dienās, bet tā kā lasīšana bija saraustīta, lasīju ilgāk. Starp citu, brīžos, kad man bija iespēja papildus lasīšanai arī ielikt atskaņotājā Ūdra disku "Beijing Nights", kas nāk komplektā ar grāmatu", bija garantēts lidojums uz otru pasaules malu. Dziesmu izcelsme un nosaukumu rašanās rodamā arīdzan grāmatā. Pilns 3D lasījums būs iespējams, ja, Indijas nodaļu lasot autobusā, Jums blakus apsēdīsies kāds pusbomzīga paskata indivīds vai nodaļā par Tibetu aizdedzināsiet pāris vīraka kociņus.

Baudiet un nebīstieties no lielā grāmatas apjoma! Vajadzētu patikt visiem!

P.S. Bildes aizņēmos no Ilonas Balodes ceļojuma laika bloga šeit. Grāmatas resursi, diemžēl, ir ierobežoti, bet mūsdienu tehnoloģijas ir glābiņš tiem, kam gribās "piesiet aci". Jau pieminētajā Balodes blogā, jebkurš interesents var apskatīt grāmatā neiekļautās bildes un palasīt pie katras bildes arī stāstus.

1 komentārs:

  1. Forša grāmata,ļoti patīk (šobrīd lasu)
    Kad bija jāizvēlās ko pirmo lasīt,L.Lapsas jauno ceļojumu grāmatu,vai šo,izvēle bija par labu šai,un nemaz nenožēloju.Ļoti laba,interesanta un dzīva grāmata!
    Cepuri nos ceļotāju priekšā,kaut ko tādu izdarīt nevar kurš katrs...

    AtbildētDzēst