otrdiena, 2011. gada 27. septembris

Drazu realitāte


Foto: Vladislavs Podvinskis
Mēs visi esam atkritumu ražotāji, bet arī no mums pašiem ir atkarīgs kas ar šiem atkritumiem notiks. Šobrīd vairs nav tas laiks, kad vienīgais veids, kā tikt vaļā no nevajadzīgām lietām, ir tās sadedzināt un daudz ir tādu materiālu, kas paši dabā nesadalās. Izlietotas baterijas iespējams ievietot īpašos savākšanas konteineros, kas atrodami gandrīz katrā lielveikalā. Papīru, stiklu un citus materiālus iespējams šķirot otrreizējai pārstrādei. Sadzīves tehnika nododama īpašos savākšanas punktos, ir arī cilvēki, kuri paši no jūsu mājām savāc Jums nevajadzīgo tehniku un tās tālākais liktenis vairs nav Jūsu rūpes. Par spīti visām iespējām dzīvot „zaļi”, mēs cilvēki uzvedamies netīrīgi un bezrūpīgi pret savu apkārtējo vidi.


Lielajās talkās pavasarī tiek sakoptas ceļu nomales, meži, populāras sabiedriskās atpūtas vietas un citas vietas, tomēr dzīvojamo bloku māju tuvākajā apkārtnē, acīmredzot nav kas sakopj. Ja draza nav ielikta konteinerā un nemētājas pie pašām kāpņu telpas durvīm, visbiežāk tā nevienu arī neinteresē. Mēs devāmies ārā, lai parādītu Jums atkritumus, kuri atrodami apmēram 500 metru rādiusā ap mūsu dzīves vietām.

Saplāksnis sadalās 1 līdz 3 gadu laikā, audums - 30 līdz 40 gadu laikā, metāls sadalās 50 gadu laikā
Cigarešu filtri dabā sadalās 1 līdz 5 gadu laikā


Alimīnija skārdenes sadalās 80 līdz 200 gadu laikā
Stikls dabā nesadalās vispār un paliek uz zemes kamēr to nesavāc

Plastikāta pudeles dabā sadalās 450 gadu laikā

Laikraksti sadalās 6 nedēļu laikā, papīra salvetes un dvieļi - 2 līdz 4 nedēļu laikā un piena pakas sadalās 3 mēnešu laikā
Plastikāta maisiņi dabā sadalās 10 līdz 20 gadu laikā (atkarīgs no plastmasas ķīmiskā sastāva)

Vienreizējās autiņbiksītes: 450 gadi
Kurpju zole: 50 līdz 80 gadi
Glāzes karsto dzērienu līdzņemšanai (putu materiāls): 50 gadi
Āda: 50 gadi
Vilnas zeķe: 1 līdz 5 gadi
Ābola serde: 2 mēneši
Apelsīna vai banāna miza: 2 līdz 5 nedēļas

Jā, mūsu atrastās mēslaines nav tik iespaidīgas kā Atkritumu sala Klusajā okeānā (vairāk info krievu valodā un angļu valodā wikipēdijā), taču domājam, ka arī tur viss sakās ar mazumiņu un pārvērtās haosā.


Pludmale, kas atrodas Fort Bragg, Kalifornijā 20. gs. pirmajā pusē bijusi izgāztuve, kopš 60tajos gados izgāztuve tika slēgta, par atkritumu kalniem šeit neviens nerūpējās. Pēc laika atklājās, ka visi citi atkritumi bija „izkūpējuši gaisā” un palikušie vien stikla gabaliņi, kas, jūras ūdens apstrādāti, veido unikālu pludmales zemsedzes klājumu. Šī vieta tagad ir tūristu iecienīta – miskaste pārvērtusies tūrisma objektā (informācijas avots). Wikipēdijas informācija angļu valodā, attēli un informācija krievu valodā.


Atkritumus var ne tikai izmantot otrreizējai pārstrādei, bet arī pārveidot mākslas mērķiem. Ieskatieties lapās, kur parādīta atkritumu viesnīca, mazās atkritumu skulptūras, lielā atkritumu skulptūra Londonā un no drazām veidoti slavenību portreti.

Interesants video par to kā vides faktoru ietekmē sadalās alumīnija skārdene.



Atkritumu sadalīšanās laiks: informācija iegūta šeit.

Autori: Līva Alksne un Vladislavs Podvinskis

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru