piektdiena, 2019. gada 26. aprīlis

Literārās balvas un to ietekme uz lasītāju izvēli

Jau sen biju pierakstījusi sev bloga raksta ideju un atgādinājumu paskatīties, kādas, cik bieži un kad literārās balvas tiek piešķirtas pasaulē. Pievienoju arī piebildi - ja pasaule būs pārāk plašs mērogs, tad aptvert vismaz Eiropu. Kad pie šīs idejas atgriezos, iedomājos arī apjautāties dažās grāmatu cienītājus pulcējošās Facebook grupās, vai autoram piešķirta literārā balva un kuras balvas viņuprāt apliecina lasāmvielas kvalitāti. Tādējādi uzzināju, vai un kā lasītāju izvēles ietekmē grāmatai piešķirtās balvas. Uzmanību! Šī raksta izlasīšanai būs nepieciešams ilgāks laiks nekā parasti, jo īpaši, ja vēlēsieties arī sekot līdzi hipersaitēm uz ārējām vietnēm.

LATVIJĀ PASNIEGTĀS BALVAS

Par Latvijā piešķirtajām balvām runājot, sākumā varētu šķist, ka to nav nemaz tik daudz. Latvijas Literatūras gada balvai šogad sekoju arī sev neierastu azartu un jāsaka, ka šogad, manuprāt, šai balvai bija neierasti aktīva reklāmas kampaņa. Balvu kopš 2000. gada vairākās nominācijās pasniedz  labākajiem latviešu daiļliteratūras darbiem un tulkojumiem. 


Svinīgā ceremonijā bez robežām un gluži kā kaut kur izplatījumā dreifējot 2019.gada balvas pasniedza 25.aprīlī. Par nominētajiem darbiem mani bloga sekotāji noteikti jau būs "atlasījušies" gana. Uzvarētājus apskatīt varat ne tikai Latvijas Sabiedrisko mediju portāla rakstā, bet arī citos portālos. Savukārt Laligabieši laikam vēl svin un mājas lapā uz šī bloga tapšanas brīdi jaunākā ziņa bija par balvas pasniegšanas ceremonijas laiku un vietu. 

Foto: Una Stade
Arī es piedalījos ceremonijā, pat saņēmu vienu no aktīvāko lasītāju balvām (man ir vesels maiss ar jaunām grāmatām!). Man šķiet, ka ceremonija bija lieliska, vakara vadītāju scenārijā, kā arī balvu pasniedzēju un saņēmēju runās bija daudz gaumīgu joku, uzteicamas bija arī video etīdes, pasākuma mākslinieciskais un vizuālais noformējums un tam visam sekojošā ballīte. Liels, liels paldies arī LaLiGaBa 2019.gada informatīvā atbalsta rūķīšiem, kas man atsūtīja nominantu sarakstu vēl pirms oficiālās to pasludināšanas un aicināja uzrakstīt īsu atsauksmi par kādu no darbiem. Vēlāk šī atsauksme tika publicēta grāmatnīcas "Jānis Roze" izdevuma "Ziņnesis" aprīļa numurā (uzspiežot hipersaitei, atvērsies ziņnesis .pdf formātā).

Toties Latvijas Literatūras gada balvas mājas lapā varat atrast ļoti lielu darbu paveiktu, apkopojot informāciju par Latvijā pasniegtajām literatūras balvām. Ja redzat, ka kāda balva tur nav pieminēta, laipni lūgti iesūtīt LaLiGaBa epastā informāciju raksta papildināšanai.

Manuprāt, no Latvijas balvām pieminēšanas vērta ir arī Zelta ābeles balva, kas gan tiek pasniegta par labāko grāmatas vizuālo noformējumu nevis tekstuālo saturu. Balvas 2018.gadā iznākušajiem darbiem tika pasniegtas jau 27.martā. No manis lasītajiem darbiem prozas kategorijā Zelta ābeli ieguva Andželas Naneti darbs "Mans vectēvs bija ķiršu koks".

Dažādas literārās balvas, kas piešķirtas kādam darbam, noteikti pievērš manu uzmanību plašajā klāstā, jo liek skatienam pakavēties pie vāka un anotācijas, taču nekad neesmu novērojusi, ka izvēlētos lasīt kādu grāmatu tikai un vienīgi tai piešķirtās balvas dēļ. Izņēmums ir mana šī gada aizrautība, cenšoties izlasīt iespējami vairāk no LaLiGaBa nominētajiem darbiem (paturot prātā, ka lielu daļu sev tuvos žanros jau biju lasījusi vēl pirms nomināciju izsludināšanas).

ĀRZEMJU LITERĀRĀS BALVAS

Manas mini aptaujas dalībnieki vairumā atbilžu (uz statistisku precizitāti nepretendēju) norādīja, ka piešķirtām balvām, nominācijām un tamlīdzīgi uzmanību nepievērš, tas viņu izvēli lasīt kādu konkrētu darbu vai autoru neietekmē. Svarīgs vispirms ir žanrs, autors un anotācija. Turklāt, ja uz vāka rakstīts "bestsellers", šis uzraksts vieš aizdomas, ka darbs varbūt nav nemaz tik kvalitatīvs un lasīšanas vērts, ja tik kliedzoši jāreklamē. Tomēr dažas sekošanas vērtas un literārā darba kvalitāti apliecinošas balvas tika nosauktas.

Nebula Award jeb Nebula balva ir viena no komentāros vairākas reizes pieminētajām balvām. Tas ir 1966.gada piešķirts pasaulē prestižākais literārais apbalvojums, kuru piešķir ASV publicētiem zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanros rakstītiem darbiem. Tuvākās Nebula balvas pasniegšana ir 18.maijs.

Līdzās Nebulam pieminēta ar Hugo Award, kas no 1953.gada arī tiek piešķirta zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanra darbiem. 2019.gada balvas tiks pasniegtas Dublinā 19.augustā.

The Man Booker International prize jeb Starptautiskā Bukera balva Lielbritānijā, tā tiek piešķirta no 2005.gada dzīviem autoriem par angļu valodā tulkotiem Lielbritānijā publicētiem darbiem (turpretī Balvu Man Booker Prize for Fiction pasniedz par romānu, kas sarakstīts angļu valodā. Līdz 2015.gadam balvu piešķīra reizi divos gados, no 2016.gada uzvarētājus izvēlas katru gadu. Balvu autors saņem par "nepārtrauktu radošumu, attīstību un vispārējo ieguldījumu fantastikas žanrā uz pasaulē un ir atzinība autora kopējam paveiktajam darbam nevis tikai vienam literārajam darbam." Šī gada Bukera balvu paredzēts pasniegt 21.maijā.

Starp ievērības cienīgām lasītāju vidū tiek pieminēta Ziemeļu Padomes literatūras balva, ko piešķir kopš 1962.gada Ziemeļvalstu valodās rakstītiem darbiem. 2019.gada balvas pasniegšana notiks 29.oktobrī Stokholmā.


Pieminēta arī European Union Prize for Literature jeb Eiropas Savienības literatūras balva, kas tiek piešķirta kopš 2009.gada. Ik gadu to saņem 12 autori, kuriem izdotas ne mazāk kā divas un ne vairāk kā četras grāmatas. Par balvu konkurē rakstnieki no 36 valstīm. Balvu no Latvijas līdz šim ir saņēmuši:

  • Inga Žolude 2011.gadā par "Mierinājums Ādama kokam";
  • Jānis Joņevs 2014.gadā par "Jelgava '94";
  • Osvalds Zebris (2017. gadā par "Gaiļu kalna ēnā". 
Spriežot pēc šobrīd uz priekšu izvēlētajām valstīm, Latvija nākamo balvu gaidīt 2021.gadā.

Un vēl pēdējā grāmatmīļu Facebook grupu komentāros pieminētā balva ir The Nobel Prize in Literature jeb Nobela prēmija literatūrā, ko piešķir kopš 1901.gada. Saskaņā ar zviedru izgudrotāja Alfrēda Nobela testamentu balvu piešķir "autoram par literatūrā ideālā virzienā izcilākā darba uzrakstīšanu." (Tulkojums mans). Lai arī bieži vien konkrētais darbs, kas pievērsis uzmanību autora daiļradei ir vērtība pati par sevi, balvu piešķir par autora kopējo daiļradi nevis tikai par vienu literāro darbu. Šī tiek uzskatīta arī par politisku balvu. Laureātus parasti paziņo oktobra sākumā, pērn balvu nepiešķīra, bet 2019.gadā plānots apbalvot divus autorus. 

Nobela balvas kontekstā simpātisks šķiet grāmatu blogera Ulda Rozenfelda izaicinājums pašam sev lasīt Nobela balvu saņēmušo autoru darbus. Par to, kā viņam iet, varat lasīt blogā Baltais Runcis.

NOSLĒGUMAM

Vēl parakos wiki šķirklī uzskaitītajās balvās un izvēlējos aprakstīšanai, manuprāt, vareni feinu balvu. Tā ir izdevējiem paredzētā britu žurnāla "The Bookseller"  balva par dīvaināko nosaukumu Bookseller/Diagram Prize for Oddest Title of the Year. Balva izveidota 1978.gadā Frankfurtes grāmatu tirgū, lai "atvairītu garlaicību", un parasti uzvarētājs tiek paziņots gada beigās. Paskatiet wiki šķirklī sarakstu ar balvas ieguvējiem. Nenosmieties! Piemēram, 2018.gadā balvu ieguva grāmata par nosaukumu "Ūdens vārīšanas prieks" (The Joy of Watter Boiling), bet 2013.gadā balvu ieguva "Kā kakāt randiņā" (How to Poo on a Date). Vispār šī balva prasās pēc atsevišķa raksta humora devas palielināšanai dzīvē.

Grāmatu lasītāju sociālajā tīklā Goodreads atrodami šķietami visas pasaules literārie apbalvojumi ar informāciju par balvu ieguvušo grāmatu skaitu katram un, uz katra uzspiežot, atveras arī saraksts ar laureātiem. Daudz, daudz, daudz literāro apbalvojumu nosaukumi! Bet īpašas ievērības cienīga ir paša Goodreads Choice Award , jo to lielā mērā veido un beigās arī balso paši Goodreads lietotāji un tātad - grāmatu lasītāji.

Grāmatu tirdzniecības vietne Bookdepository piedāvā 13 godalgoto (un nominēto) grāmatu aktuālākos sarakstus, starp tiem Man Booker Prize, Pulitzer Prize un the Costa Awards. Ērti, pārskatāmi un angļu valodā lasošajiem uzreiz virtuālajā pirkumu grozā ieliekami. Grāmatu atkarīgajiem gan šeit ir arī bīstami sakraut sev milzu pasūtījumu un to visu arī apmaksāt un saņemt pastā.


Noslēgumā, man ļoti interesanta šķita The New York Times publicētā eseja par to kam vai priekš kā ir domātas literārās balvas, kurā viedokli izsaka žurnāliste Jennifer Szalai un rakstnieks Daniel Mendelsohn. Šeit gribu paņemt divus domu graudus. Szalai uzskata, ka "balvu patiesā vērtība ir atzinības paušana - ierobežotā piedāvājuma apstākļos, kurā grāmatas cenšas izlauzties cauri pārpildītajai kultūrai." Un Mendelsohn raksta: "Neatkarīgi no uzrakstiem uz goda plāksnēm un medaļām, īstais uzvarētājs galu galā ir kultūra pati." (Tulkojums mans)



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru