piektdiena, 2018. gada 28. decembris

Dace Judina "Ēnas spogulī"


Nesen tiku uzrunāta jaunam projektam. Vai zināt "Lata Romāns" grāmatu sēriju? Nu, to nevar nezināt, jo sērija iznāk jau 20 gadus un vismaz reizi par to būs dzirdējis ikkatrs. No lata jau labu laiku esam atvadījušies un arī sērijai "Lata Romāns" pienācis laiks mainīties. Arī turpmāk katru mēnesi iznāks jauns romāns - 12 grāmatas, 12 autori, bet turpmāk ar jaunu logo lasītāji saņems sēriju "Vakara Romāns". Vēl pirms jaunā gada un pirmās jaunās sērijas grāmatas iznākšanas man bija iespēja ar to iepazīties un pirmā būs Daces Judinas "Ēnas spogulī".


Psiholoģe un ārštata žurnāliste Dagnija ne vien risina pašas ģimenē samilzušās problēmas, bet arī uzklausa savu draudzeņu (kas vienlaikus ir arī viņas pacientes) raizes. Dagnija ir ne tikai mazpilsētā praktizējoša psiholoģe, bet arī veic apjomīgu pētījumu par ļaunuma iedzimtību. Gluži nejauši pašas vīrs ar divās iepriekšējās kopdzīvēs sagādātajiem četriem bērniem ir lielisks izpētes objekts. Arī draudzenes ar savām pārdomām par dzimtas lāstu un nolemtību nāk par labu akadēmiskiem pūliņiem. Galu galā personiskas lietas risinot, labums ir arī profesionāliem mērķiem.

Dagnija izdara to, ko, iespējams, gribētu izdarīt diezgan daudzas Latvijas sievietes, un gan jau, ka ne tikai Latvijas – aiziet no slinkā vīra un viņa nepateicīgajiem bērniem, līdzi paķērusi kaķi, suni un dažas nepieciešamākās mantas. Kaut gan pavisam pareizi gan jau būtu patriekt liekēžus, nevis mukt prom no kredītā paņemtās mājas pašai, bet šī jau arī nav nekādas 100% pasaka.

Dace Judina savā darbā ielikusi tik daudz šķietami no sevis pašas – psiholoģija, žurnālistika, dzimtas sakņu meklējumi – ka lasītājs nevilšus sāk meklēt Latvijas kartē Kokpili un Lāčmuižas astoņgadīgo arodvidusskolu. Katras lielās nodaļas sadalīšana mazākās daļās, katrai dodot kāda varoņa skatījumu uz situāciju paver dažādus skatījumus, jo viena pagale taču nekad nedeg, vai ne? Vienmēr, ja iesaistītas vairākas darbojošās personas, katrai, visticamāk, būs arī savs viedoklis par notikušo. Tā, ar apakšnodaļām, kas nosauktas darbojošos tēlu vārdā, autore atrisina šo situācijas parādīšanu no dažādām pusēm.

Beigas gan šķita sasteigtas, sarautas, kā mēģinot iekļauties maksimālo zīmju skaitā. Gan Laimai pēkšņi atraisās bijušās apsēstības mezgli un dzīve ar vīru aizrit līdzenā taciņā, gan Gunai atslābst domas par dzimtas lāstiem un iedzimtām neveiksmēm, un arī Dagnijas ļoti talantīgais, bet sadzīviski pagalam nejēdzīgais vīrs pēkšņi apjauš savas kļūdas un labojas. Sasteigti un mazticami. Visādi citādi galveno varoņu sieviešu un viņu satelītu – vīriešu – problēmas un raizes šķiet ticamas un kādiem cilvēkiem ikdienā arī sastopamas un prātu satraucošas – gan ļaunuma saknes meklējumi, alkoholisms, izjukušas ģimenes un valdonīgas dzimtas sievietes.

Domājams, ka romānā “Ēnas spogulī” katrs varētu atrast kaut ko sev pazīstamu, jo autore ir veidojusi savus varoņus ļoti plašu vērienu, iekļaujot gan vājas un panaivas, gan viedas un spēcīgas sievietes, gan stiprus un gudrus vīriešus, gan stumdāmos un bīdāmos un dažreiz pat apvienojot vienā tēlā šķietami pretrunīgas īpašības. Viegls lasāmgabals vakariem ar stāstiem iz dzīves, kas pašam lasītājam varbūt ļaus apjaust, ka dzīvē var būt arī sliktāk nekā pašam sagadījies.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru