pirmdiena, 2014. gada 3. novembris

Spoku nakts Zvaigznes grāmatnīcā jeb #NaktsGramatnica




Miglas vāli jau vairākas dienas paņēma galvaspilsētu ne vien agros rītos un vēlos vakaros, bet arī dienas stundās. Šķita, ka laikapstākļi piemērojas patērētājsabiedrība svētkiem jeb Visu svēto dienas priekšvakaram - Helovīnam. Zvaigzne ABC meitenes lieki laiku netērē un īsteno lasītāju ierosinājumus. Šoreiz tā bija Nakts grāmatnīcā.
Nesen Waterstones grāmatnīcā Londonā kāds amerikānis tīšām vai netīšām tika ieslēgts un kļuva par sociālo portālu zvaigzni. Ziņa par šo atgadījumu parādījās arī latviešu medijos, un Zvaigznes lasītāji izteica vēlmi, ka viņi savukārt vēlētos tikt ieslēgti Zvaigznes grāmatnīcā, lai lasītu pēc sirds patikas. Tā lūk šo #NaktsGramatnica , kas notika 31.oktobrī arī Rīgā, pamato Zvaigzne ABC meitenes.

Helovīna nakts svinēšana gan ir no ārzemēm nākusi tradīcija, bet kāpēc gan nepadarīt savu ikdienu bagātāku ne vien ar vietējiem svētkiem, bet arī ārzemju.

31. oktobrī no plkst. 20:00 līdz 00:30, Zvaigznes grāmatnīcā Rīgā, K. Valdemāra ielā 6 nakti pavadīju arī es kā viena no izdevniecības blogeru kopienas pārstāvēm.

Uzaicināto bija 19, starp viņiem blogeri, lasītāji un rakstnieki (Didzis Sedlenieks, Linda Nemiera, Dace Judina, Inga Jēruma, Inguna Bauere).

Iesākām visu ar mazu aprunāšanos, iepazīšanos un instrukcijām, turpinājām ar pavedienu spēli un pēc tam katrs varēja izvēlēties darīt ko nu vēlas. Kā jau bija gaidāms pie tādiem "grāmatu frīkiem" katrs paķēra kaudzīti grāmatu un nolīda klusākā stūrī palasīt. Rakstnieki izmantoja iespēju tikties un paklačoties.
Visinteresantākās sajūtas raisīja skaļie soļi klusā un tumšā grāmatnīcā. Lukturīšu gaismā, pētot pircējiem izliktās grāmatas, jūties kā zaglis, bet ar intelektuālisma piešprici asinīs. Nekad jau ikdienā Tu nepavadīsi grāmatnīcā uz kāpnītēm vismaz 3 stundas tāpat vien šķirstot dažādas grāmatas. 

Intereses pēc ielūkojos milzīgajā bībelē  - Roberto Bolanjo "2666". Sapratu, ka nemaz tik ļoti mani nepiesaista, taču , ja nebūtu , ko lasīt, šo laika gan apēstu. Sen nebiju lasījusi neko no Ingunas Baueres, tamdēļ ielaidu acis arī divās grāmatās no rakstnieku/dzejnieku sievu sērijas, kuras līdz šim nebiju lasījusi - "Piedod, Karolīne" un "Lizete, dzejniekam lemtā". Iepriekš biju lasījusi "Ede, Pumpura sieva" un "Skolas Līze", kas ir īsti mana žanra grāmatas. Labprāt kādubrīd pieķeršos arī pārējām divām.

Visilgāk manu uzmanību piesaistīja Elifa Šafika un "Četrdesmit vārtu uz mīlestību". Tiku cauri pāris nodaļām un izlasīju arī pēdējās pāris rindkopas no grāmatas. Varu teikt, ka 13.gadsimts un sūfisms savienojumā ar mūsdienu pasauli mani ieinteresēja un labprāt izlasīšu arī visu to, kas pa vidu palika nelasīts.

Miglas nakts noteikti nebija pavadīta velti. Man patika un iesaku arī citiem. Jauki un vienlaikus bēdīgi ir tas, ka Zvaigzne ABC ir vienīgā izdevniecība, kas rīko šādus un līdzīgus pasākumus saviem lasītājiem. Neiztrūkstošs dalībnieks ir arī izdevniecības vadītāja Vija Kilbloka un viņas audzinātais mīlulis Herolds Širhana dēls. Turpinājumā foto ieskats pasākumā.
















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru