pirmdiena, 2014. gada 10. februāris

Debora Hārknesa "Raganu atklājums" ieskats



Kārtējo reizi man ir tā laime ieskatīties grāmatas pirmajās nodaļās vēl pirms tā ir iznākusi. Šoreiz Deboras Hārknesas darbs "Raganu atklājums". Spriežot pēc pirmajām piecām nodaļām, tas būs visnotaļ aizraujošs stāsts ar palielu burvestību piešprici.


Diāna ir senas burvju dzimtas atvase, kura vienmēr centusies vairīties izmantot savas burvju spējas. Viņa skaita, cik reizes gada laikā nav spējusi izvairīties no burvestību pielietošanas. Viss mainās dienā, kad Diāna uzsāk darbu ar noslēpumaino Ešmola kolekcijas 782.sējumu. Tikai jaunā zinātniece vēl neapzinās kādu Pandoras lādi atvērusi. 


Šī grāmata noteikti patiks jaunietēm, varbūt arī jauniešiem. Anotācija sola arī mīlestības līniju. Pirmās piecas nodaļas mani aizrāva un trīs braucieni braucieni tramvajā pagāja vienā acumirklī. Nojaušu, ka darbs varētu būt izlasāms vienā piesēdienā dienas laikā, ja vien nebūs fenomenāli biezs - piecas nodaļas aptuveni 45 minūtēs.

Lai arī kopumā darbs šķiet paviegli lasāms un ātri "apēdams", bija mirklis, kad prātā iezagās doma - es to negribu lasīt. Mani šausmīgi nepatīk darbi, kas tiek veidoti kopējot pasaules slavenus dižpārdokļus. Šoreiz mani uzmanīgu darīja frāze par to, ka vampīra āda bija tik nevainojama, ka saulē it kā zaigoja. Jūs jau paši zināt, ko man tas atgādināja. Tomēr tālākajās lapās manas bažas neapstiprinājās - darbs pagaidām izskatās diezgan oriģināls. Vismaz vienkāršie cilvēki pirmajās grāmatas nodaļās burvestībās iejaukti netika un vampīrs neseko parastai meitenei, kura pati nezina, kur iekūlusies. Diāna lieliski zina, kādu būtņu pārpilnā pasaulē dzīvo un ko no tām var sagaidīt.

Vēl pagaidām nesapratu arī, kāpēc tie pārdabiskie radījumi nevar aiziet uz bibliotēku un paši paņemt to noslēpumaino manuskriptu, lai papētītu, bet domā, ka Diāna to ir paņēmusi sev. Noteikti tur jābūt kādai viltībai, kas traucē tiem mošķiem papīrus dabūt savos nagos.

Nu ko, gaidām grāmatas pilno versiju. Pagaidām vēl nav zināms precīzs tās iznākšanas laiks. Šim darbam ir arī otrā daļa "Nkats ēna", bet sagaidīsim vispirms pirmo, lai sniegtu pilnu spriedumu. Domāju, ka jaunieši un sievietes varētu būt visīstākā auditorija šim darbam. Vīriešus diez vai interesēs raganu un vampīru personiskās attiecības un dzīšanās pēc noslēpumaina papīra blāķa.

Par autori:
Debora Hārknesa (1965), amerikāņu pētniece un rakstniece, ir atzīta zinātnes un medicīnas vēsturniece, vēstures profesore. Viņa ir studējusi arī alķīmijas, maģijas un okultisma vēsturi. Debora Hārknesa dzīvo un strādā Dienvidkalifornijā.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru