ceturtdiena, 2012. gada 5. jūlijs

Mērija Anna Šafere & Annija Barouza „Gērnsijas Literatūras un tupeņmizu pīrāga biedrība”

Pārsteidzoši aizkustinoša un notikumiem piesātināta grāmata, kura beidzas negaidīti ātri – divu amerikāņu autoru sadarbības auglis „Gērnsijas Literatūras un tupeņmizu pīrāga biedrība”. Lasot šo grāmatu, sagribējās piederēt tādam grāmatu mīļotāju klubiņam, kurš reizi mēnesī (vai citā periodā) ierodas uz tikšanos un intelektuālām pļāpām. Pārsteidzoši kā divas amerikānietes spēja radīt Lielbritānijas šarmu un izveidot tik „britiskus” tēlus, kādi tie ir šajā romānā.

Romāna darbība noris uzreiz pēc Otrā pasaules kara Lielbritānijā un vienā no Normandijas salu grupas salām – Gērnsijā. Rakstniece Džuljeta nespēj rast ideju savai nākamajai grāmatai, bet gatavojot žurnālam pasūtītu rakstu par grāmatu lasīšanu un tās noderīgumu, Džuljeta atklāj Gērnsijas salu un tās iedzīvotājus. Romāns izklāstīts vēstuļu un dažu telegrammu formā, kas romāna notikumu norises laikam ir ļoti atbilstošs saziņas veids. Sižets ir pilns negaidītu notikumu, interesantu un savdabīgu personību, kur katram cilvēkam ir sava „odziņa”. Romānā ir gan laimīga, gan nelaimīga mīlestība, karš vai drīzāk atmiņas par to un arī kara sekas, literatūras dzīvības glābējas spējas, noslēpumi, zādzības un negaidīti atradumi, kā arī, protams, laimīgas beigas.

Patiešām ātri un ar lielu piesaisti izlasāma grāmata. Tā kā parasti lasu sabiedriskajā transportā, šo grāmatu lasot, ir gadījies savā pieturā lēkt no autobusa ārā pēdējā mirklī – tik ļoti šis romāns nelaiž vaļā līdz pēdējam iespējamam mirklim. Grāmatai beidzoties, izjutu nožēlu, ka nu šis stāsts ir galā, jo jauniepazītie cilvēki bija tik interesanti. Turklāt it kā ieskatīšanās svešās vēstulēs arī sniedza savdabīgu iekšējo trīsuļojumu – tā it kā darītu ko neatļautu, bet ārkārtīgi aizraujošu. Lai uzzinātu, kā tiek gatavots tupeņmizu pīrāgs un Gērnsijas Literatūras un tupeņmizu pīrāga biedrības tapšanas interesanto vēsturi, lasiet paši!

Šis darbs visticamāk patiks sievietēm un grāmatu mīļotājiem. Viegls, nenoslogojošs un garastāvokli uzlabojošs romāns kā saulainām, tā lietainām vasaras dienām.

1 komentārs:

  1. Šī grāmata arī mani aizrāva...
    Sākumā biju skeptiski noskaņota pret vēstuļu formātu,tādas grāmatas reti patīk,bet šī bija patīkams izņēmums!
    Ļoti laba grāmata,viegli uzrakstīts par smagu tēmu...
    Pirms tam par Gērnsijas salu neko nebiju dzirdējusi,bet pēc grāmatas izlasīšanas papētīju vairāk,ļoti ieinteresēja!
    Vairāk tādu grāmatu!

    AtbildētDzēst