trešdiena, 2022. gada 19. janvāris

Magdalēna Kuļus un Marta Kurčevska "Minka"

 


Minka Miķelītis neklausa mammu un noklīst, bet viņam paveicas, līdz viņš atkal iekuļas nākamajā ķezā. Šoreiz gan ne paša vainas dēļ, bet gan greizsirdības pagrūsts. Tik šķietami vienkāršs un vienlaikus dziļš ir poļu autores Magdalēnas Kuļus (Magdalena Kulus) un ilustratores Martas Kurčevskas (Marta Kurzewska) darbs bērniem. 
Grāmata nupat nonākusi tirdzniecībā, bet man bija iespēja to izlasīt vēl pirms tam, kas bija liels un patīkams pārsteigums. Nenoguršu atkārtot, ka tā ir vislabākā blakne sadarbībai ar izdevniecībām - tu zini, kas iznāks, vēl pirms iznākšanas un vari pie jauku grāmatu ieteikšanas ķerties vēl pirms tās aizēnojušas nākamās jaunās grāmatas.

Šajā grāmatā lasītājs iepazīst gan lauku (vasarnīcas) dzīvi, gan dzīvi pilsētā un tam līdzi dzīvnieku ieradumus šajās vidēs. Te nolasāmas vairākas mācības un morāles, piemēram, mana mīļākā mācība - sirds ir liela tajā vietas pietiks arī diviem kaķiem un arī diviem vai vairāk bērniem, ja šis konkrētā ģimenē aktuāli. Man ļoti patika Maja kā tēls, kuru parasti neredz grāmatās. Maječka ir meitene invalīdu ratiņos un viņai ir suns pavadonis, bet šī informācija ir tikai fons un nav nekā īpaši izcelts ne kā meitene ratiņos nokļuvusi, ne daudz no atšķirīgā šāda bērna ikdienā. Ar to vien grāmata neuzbāzīgi parāda to, ka esam dažādi, bet neizceļ katru atsevišķi. Un vēl te arī liela mācība par nelaimīgiem kaķiem, ja tiem nav māju. 

Spriežot pēc teksta daudzuma vienā lapā, grāmata paredzēta skolas vecuma bērniem vai tiem, kuri jau pacietīgi pieraduši klausīties garākus tekstus. Manam piecgadniekam šī grāmata šķita tieši tik gara, cik vajag, bet viņš ir pieradis klausīties lasīšanu priekšā. Taču nevajag baidīties šo piedāvāt kā vienu no pirmajām ilgāk lasāmajām grāmatām, jo stāsts, manuprāt, ir ļoti aizraujošs un uzmanību noturošs.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru