sestdiena, 2013. gada 19. oktobris

Cilvēku glābēja Žaņa Lipkes memoriāls Ķīpsalā


Foto: Ansis Starks no lapas www.lipke.lv
Sestdienu nolēmu pavadīt sirdij un dvēseli tīkamās nodarbēs, jo es vienkārši esmu pelnījusi brīvdienu. Lai piedod man augstskola un atraktīvais vieslektors. Tamdēļ par manu galamērķi uzreiz pēc brokastīm trijos dienā kļuva Žaņa Lipkes memoriāls Ķīpsalā, Mazajā Balasta dambī.

Arhitekte Zaiga Gaile ir izveidojusi šo piemiņas vietu ārkārtīgi mistisku un askētisku, kas mudina uzkavēties, lai izpētītu katru stūrīti. Melnā ēka bez logiem atgādina uz mutes apgāztu zvejnieku laivu, lieliski iederas apkārtējā vidē un simbolizē tumšās pagātnes liecību slepenību.



Pēc norādēm atraduši īsto vietu, kur meklējams memoriāls, mazliet samulsām pie ieejas. Visapkārt vārtiņi un dzīvojamas ēkas un nekas neliecina par to, ka kaut kur būtu meklējama pompoza un uzreiz pamanām ieeja uz vēsturisko notikumu svētnīcu. Uz žoga memoriāla darba laika plāksnīte un norāde par to, ka jāzvana. Zvanījām, noskanēja signāls un varējām doties iekšā pa melnām durvīm, aiz kurām pavisam negaidīti ir tumšs tunelis. Vienīgie gaismas avoti šajā tunelī ir stari, kas iespīd pa melno, rupji tēsto dēļu spraugām.

Memoriālu apmeklējot, ik uz soļa redzams, ka tā veidotāji ir rūpīgi domājuši par katru detaļu un tās nozīmi, vai tā raisīs kādas simboliskas asociācijas. Memoriāls ietver gan pašu Žaņa un viņa sievas Johannas izveidoto slēptuves atveidojumu, gan nelielu izstādi par Ķīpsalas koka apbūvi, kā arī stāstījumu par to, kas bija Lipke un viņa ģimene un kā viņi darījuši cilvēcei svētīgu darbu.

Ārkārtīgi interesants un izglītojošs ir ēkas pagrabstāvs, kur pie ieejas šķiet, ka atrodas vien labierīcības. Tur iekārtojusies starptautiska izstāde "Anne Franka. Vēstījums mūsdienām". Tu nezini, kas ir Anne Franka? Noteikti izlasi viņas dienasgrāmatu! Lipkes memoriāla pagrabstāvā izvietotā ekspozīcija sniedz ieskatu holokausta vēsturē līdz ar Otrā Pasaules kara notikumu izklāstu. Holokausts, jāatgādina, tika īstenots ne tikai pret ebrejiem, bet arī, piemēram, pret čigāniem. Izstāde būs pieejama līdz 2014.gada 26.janvārim.

Noteikti iesaku apmeklēt un nesteidzīgi izstaigāt Žaņa Lipkes memoriālu Ķīpsalā! Ir tā vērts, ja interesē vēsturiskie notikumi un nav slinkums mazliet noslogot smadzenes un padomāt par pasauli sev apkārt.

Žanis Lipke ar ģimeni un vēl ap 25 palīgiem glāba no nāves gan ebrejus, gan citus, kuriem šāds liktenis draudēja, neatkarīgi no tautības un ārējām pazīmēm.

Mans jautājums pašai sev memoriāla apmeklējuma laikā: vai vēsture ir jānes līdzi un jāliek par to skumt un nosodīt par pāridarījumiem arī tagad, vai tomēr atstāt tēvu grēkus tēviem un likt bērnus mierā? Retoriski...

Frāze, kas iespiedusies atmiņā - netika nogalināti seši miljoni ebreju, tika nogalināts viens ebrejs un tā sešus miljonus reižu.

Izejot no memoriāla tumšajām telpām, nonākat slēgtā gaismas pielietā terasē, kur arī grāmatu plaukts un klavieres. Grāmatu plauktā izkārtoti vairāki bukleti un pastkartes, kā arī pārizdotā Annes Frankas dienasgrāmata "Sētas māja". Par simbolisku cenu, ziedojot noteiktu summu, varat iegūt to savā īpašumā. Lai arī man mājās jau ir sens Annes Frankas dienasgrāmatas eksemplārs, iegādājos arī šo jauno versiju, jo Padomju versija esot cenzēta. Vismaz tā apgalvoja sastaptā muzeja darbiniece.

Ārkārtīgi interesanta un papildinošas informācijas bagāta ir arī mājas lapa www.lipke.lv.

Ķīpsala vispār ir maģiska pasaule, neaprakstāmi skaista, maza un vienlaikus garā liela. Es vēlētos tur kādreiz dzīvot, mazā cakainā namiņā ar rūtotiem logiem un koka grīdām.
Ķīpsalas skats foto: Līva Alksne

Ķīpsalas skats foto: Līva Alksne

P.S. Memoriālā sastaptās stāstu atklājējas, jo man viņas negribas saukt par darbiniecēm, bija ārkārtīgi laipnas un izpalīdzīgas, taču vienlaikus nešķita uzbāzīgas. Paldies!
P.P.S. Svētdienās slēgts un ieejas maksa netiek prasīta, ja vēlaties, varat veikt ziedojumu, ievietojot to vienā no vairākām memoriālā izvietotajām kastītēm.
Lipkes ģimene foto no lapas www.lipke.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru