otrdiena, 2018. gada 9. janvāris

Īsais ieskats redzētajās filmās "Cilvēks vilcienā", "Kvadrāts", "Trīs plakāti aiz Ebingas robežām"

Aizvadītās dienas man bijušas kino piesātinātas un šoreiz nolēmu apkopot atziņas par vairākām redzētajām filmām vienkopus. Rakstīšu par filmām "Cilvēks vilcienā", "Kvadrāts", "Trīs plakāti aiz Ebingas robežām".


Sākšu ar darbu, kas plašākai publikai vēl nav pieejams - Spriedzes trilleris "Cilvēks vilcienā" (The Commuter) būs uz ekrāniem no 12.janvāra Rīgā - Kino Citadele, Cinamon un Multikino, kā arī kinoteātros Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Siguldā, Cēsīs un Smiltenē. Tas bija viens pamatīgs spriedzes pilns gabals, kurā skatītājs līdz pēdējam brīdim min un domā, kurš ir ļaunais un kurš ir vilcienā neiederīgais. Teju teju jau šķiet, ka filma ir beigusies, nu tāds sprādziens, nu tāds bum bam bdrkš dadinkš, ka tur vairs neko tālāk nevar, bet neeeee.... Vēl ir ko redzēt. Es parasti neesmu spriedzes filmu cienītāja, taču šoreiz nenožēloju savu izvēli aiziet uz filmu. Sižets diezgan klasisks - galveno varoni šantažē ar draudiem ģimenei, lai viņš izdara prasīto. Līems Nīsons (Liam Neeson) galvenajā Maikla lomā izcils, ne ko pielikt, ne atņemt. Viņam jāspēj ierobežotā laika posmā atrast vilcienā neiederīgo cilvēku. No spāņu režisora Džomē Kolē-Serā (Jaume Collet-Serra) veikumiem iepriekš neko neesmu skatījusies, tāpēc salīdzināt grūti. Manuprāt, filmas mērķis - noturēt skatītāju krēslā saspringušu - ir panākts. Man patika! Iesaku!


Vēl viena filma, uz kuru aiziet pēdējā iespēja aiziet Rīgas kinoteātrī "KSuns" vēl tikai parīt, 11.janvārī. Zviedru Režisora Rūbena Estlunda (Ruben Östlund) filma "Kvadrāts" (The Square) pasmejas par mūsdienu sabiedrību, par tās tolerances robežām, līdzjūtību, indivīda egocentriskumu, to visu parādot caur izstāžu zāles kuratora Kristiana (Claes Bang) dzīves prizmu. Vienā no lomām filmā redzēsiet arī, piemēram, no seriāla "The Handmaid's tale", labi zināmo aktrisi Elizabeti Mosu (Elisabeth Moss) Šī filma pavasarī ieguva augstāko Kannu kinofestivāla balvu - Zelta Palmas zaru. Šajā gadījumā varu salīdzināt režisora daiļradi ar iepriekš redzēto un man šķiet, ka Estlunds ietur savu stilu, ko iepriekš ievēroju filmā "Force Majeure" (Turist), liekot skatītājam apšaubīt pašam savu ētikas robežu. Šī filma, manuprāt, noteikti ir tāda, kas ne visiem patiks, taču tā liek apdomāties, apstāties, parakties sevī.

Visbeidzot melnā komēdija vai drāma (filmā saskatāmi abi žanri) "Trīs plakāti aiz Ebingas robežām" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) ir kaut kas, kas jāredz. Sērojošā māte cenšas piespiest policiju rūpīgāk pievērsties meitas slepkavības izmeklēšanai. Nupat britu režisora Martina Makdonaha (Martin McDonagh) filma ievākusi krietnu guvumu "Zelta globusu" godalgu un paredzams, ka tai labi veiksies arī Oskaru balvu pasniegšanā. Globusu filma ieguva kā labākā kinofilma drāma, bet divas filmas zvaigznes Frensisa Makdormanda (Frances McDormand) un Sems Rokvels (Sam Rockwell) tika pie aktierdarbu godalgām – Makdormanda kā labākā aktrise drāmā, bet Rokvels kā labākais otrā plāna aktieris drāmā. Filma uzvarēja arī labākā scenārija kategorijā. Filma noteikti jāredz, jo tajā aizskarti vairāki sabiedrībā sāpīgi jautājumi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru