trešdiena, 2020. gada 22. jūlijs

Mariana Lekija "Ko var redzēt no šejienes"

Vai esat pamanījuši tādu pelēcīgi dūmakainu grāmatas vāku, no kura mistiskās miglas raugās ziņkārīgas piemīlīga zvēra acis? Man vācu rakstnieces Marianas Lekijas romāns "Ko var redzēt no šejienes" iekrita acīs ar šo mākslinieces Gitas Treices radīto miglas apvīto skatienu, kas tevī raugās gluži kā no īsta meža. Savukārt anotācija sākumā atstāja diezgan vienaldzīgu, tomēr nolēmu dot grāmatai iespēju. Šī grāmata man uzdāvināja tādu dzejiski, romantiski apcerīgu noskaņu, bet īstu skaidrību neviesa, mazliet ievedot miglā.



Okapi. Attēla avots Wikiwand
Ja Luīzes vecmammai Zelmai sapnī atnāk dīvainais dzīvnieks okapi, nākamo 24 stundu laikā kāds mazā Vestervaldes ciematiņa iedzīvotājs mirst. Zelmai ir pielūdzējs Optiķis, kurš jau gadu desmitiem nekādi nespēj atrast pareizos vārdus savu jūtu atklāšanai. Zelmas mazmeitai Luīzei ir vienaudzis labākais draugs Mārtiņš, mamma, kura vienmēr kavē un tēvs, kurš mudina visus ielaist sevī pasauli. Vēlāk Luīzes dzīvē uzrodas arī budists no Japānas Frederiks, kurš palīdz atrast Aļasku. Vēl Zelmas un Luīzes dzīvē ir arī mānticīgā Elzbeta, dīvainā niknuma pārņemtais Palms un skumjā Marlīze, kuras īgnā tante pakārās virtuvē. Vareni jancīga kompānija, vai ne? 

Ne tikai vāks, bet arī kopējā grāmatas noskaņa ir ļoti maiga, gluži kā pirkstu galiem traucot pāri smilgu pļavai. Tas ir stāsts par daudz ko, gan par ģimeni kā tādu, gan par galveno stāstītāju Luīzi visa raibā bariņa centrā, gan dzīvi un nāvi. Bet tas nav kāda konkrēta tēla dzīves stāsts, bet gan nelielas ainiņas daudzu gadu garumā. Domāju, ka šī grāmata būs "gaumes jautājums" vai varbūt noskaņu literatūra, kura trāpījusies pareizajā laikā un vietā lasītāja dzīvē, aizraus reibinošā sapnī, savukārt atnākusi nelaikā šķitīs dīvaina un neko neizsakoša. Lai iejustos noskaņā, iesakāms lasīt tveicīgā vasaras dienā, šūpuļtīklā koku paēnā un līdz vēlai naktij, kad pār blakus esošo pļavu sāk velties miglas vāli. Galvenais, lai neviens neiztraucē tajā noskaņā, kurā Marianas Lekijas veidotie (un tulkotājas Ingas Karlsbergas atveidotie) teikumi lasītāju ieved.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru