trešdiena, 2014. gada 26. novembris

Rasma Vīlipa "Mans sapnis ir un paliek kādreiz atgriezties. Judītes Zuikas, Martas Zuikas un Elmāra Zuikas vēstules 1943-1997"



Krītot kārdinājumā, iegādājos kaudzi papīra formāta grāmatu. Viena no tām "Mans sapnis ir un paliek kādreiz atgriezties. Judītes Zuikas, Martas Zuikas un Elmāra Zuikas vēstules 1943-1997". 

Paplāna grāmatiņa mīkstos vākos. Uz atlaidēm Valterā un Rapā maksāja nepilnu eiro. Grēks nenopirkt. Šī grāmata ir divu bērnības draudzeņu sarakste pēc Otrā pasaules kara, viena esot Latvijai, bet otrai - trimdā. Precīzāk gan šajā grāmatā ir tikai saņemtās vēstules. Autore diezgan saprotamu iemeslu dēļ nav varējusi pievienot savas nosūtītās vēstules. Tas gan ir šī darba liels mīnuss.

piektdiena, 2014. gada 21. novembris

Anderss de la Mote [geim]

Dienā, kad neko negribas, ieslēdzu lampiņu virteni, iededzu sveci un uzvāru tēju. Ceļojumā uz Zviedriju pabeidzu grāmatu, kuras darbība norisinās Zviedrijā. Noskaņojos, tā teikt. Patiesībā gan grāmata par pašu ziemeļzemi pastāsta maz, arī vides apraksti ir samērā piemērojami arī citām vietām šajā pasaulē. Anderss de la Mote [geim] ir stāsts par spēli, kas ievelk savā varā. Šķiet pazīstami ne? Urzula Poznanski darbā "Erebos. Trilleris" arī raksta par spēli. Erebos ceļo diskā no lietotāja pie lietotāja, bet [geim] pie spēlētāja nonāk kopā ar mobilo telefonu. Tomēr [geim] struktūra ir daudz sarežģītāka un savij ciešāk vairākas notikumu līnijas, kas lasītājam liek nemitīgi sekot līdzi un atcerēties dažas lappuses iepriekš jau lasīto.

trešdiena, 2014. gada 12. novembris

Hamfrijs Hanters "Vīriešu faili"

Cik reižu dienā Tu kā sieviete prāto: "ko pie velna viņš ar to domāja?", "kāpēc viņš nezvana?", "kāpēc mums nesanāca?". Šī nu ir grāmata, kas sievietēm sola izskaidrot kā patiesībā funkcionē puiši? Hamfrijs Hanters divus gadus Londonas laikrakstam rakstījis vientuļā vīrieša sleju par randiņiem un attiecībām. Pēc zīmīgas attiecību pauzes, tās atkal ieguvis Hanters nolēma apkopot savas zināšanas grāmatā. Te nu būs - "Vīriešu faili".

Kopumā grāmata ir aizraujošs un intriģējošs dažādu veiksmes un neveiksmes stāstu apkopojums līdz ar skaidrojumiem. Iespējams, tā ir pašpalīdzības grāmata, kāds to sauks par vīriešu enciklopēdiju, kāds citas par ceļa karti. Es teiktu, ka tā ietver no visa pa mazītiņam. 

pirmdiena, 2014. gada 3. novembris

Spoku nakts Zvaigznes grāmatnīcā jeb #NaktsGramatnica




Miglas vāli jau vairākas dienas paņēma galvaspilsētu ne vien agros rītos un vēlos vakaros, bet arī dienas stundās. Šķita, ka laikapstākļi piemērojas patērētājsabiedrība svētkiem jeb Visu svēto dienas priekšvakaram - Helovīnam. Zvaigzne ABC meitenes lieki laiku netērē un īsteno lasītāju ierosinājumus. Šoreiz tā bija Nakts grāmatnīcā.
Nesen Waterstones grāmatnīcā Londonā kāds amerikānis tīšām vai netīšām tika ieslēgts un kļuva par sociālo portālu zvaigzni. Ziņa par šo atgadījumu parādījās arī latviešu medijos, un Zvaigznes lasītāji izteica vēlmi, ka viņi savukārt vēlētos tikt ieslēgti Zvaigznes grāmatnīcā, lai lasītu pēc sirds patikas. Tā lūk šo #NaktsGramatnica , kas notika 31.oktobrī arī Rīgā, pamato Zvaigzne ABC meitenes.