sestdiena, 2012. gada 29. decembris

Grāmatplaukta cienīga grāmata, kuras lasīšanai ir nepieciešamas ne tikai divas rokas, bet arī galva


Šo bloga ierakstu veidojis viesautors Vladislavs Podvinskis.

/Līva/

Lasot grāmatu sākumā nevarēju saprast vai tā ir par Stīvu Džobsu, vai par kompāniju Apple. Tad nāca apjausma – Stīva Džobsa dzīvi un personību nevar aprakstīt bez Apple vēstures, tāpat kā par Apple nevarētu rakstīt, nepieminot Stīvu Džobsu. Lieliskākais tajā visā ir tas, ka, atklājot Džobsa rakstura iezīmes, tiek aprakstīta visa Apple vēsture līdz pat mūsdienām. Tāpēc grāmata noteikti patiks tiem, kuri ikdienā lieto vienu no i ierīcēm. Ar katru nākamo nodaļu grāmata atklāj kādu posmu Džobsa dzīvē un bieži vien, šis jaunais posms, nozīmēja radīt kādu jaunu ierīci, kas mainīs pasuales turpmāko skatījumu uz tehnoloģijām. Tā tas notika ar pirmo masu patēriņa domāto galddatoru - Apple I, Apple II,u.c. ierīcēm- MacBook, iPod, iPhone, iPad, iCloud.

piektdiena, 2012. gada 28. decembris

Izdevniecība Zvaigzne ABC atskaitās par padarīto



Izmantoju žurnālista priekšrocības un saņemu dažas interesantas relīzes arī no grāmatu pasaules. Šodien manā darba pastā iekrita arī izdevniecības Zvaigzne ABC atskaite par padarīto 2012.gadā, kuru nekavējos izmantot arī savā blogā. Grāmatām, kuras esmu lasījusi un apskatījusi arī savā blogā, pievienots īsceļš uz manu aprakstu.

Zvaigzne ziņo, ka aizvadītajā gadā Zvaigznes grāmatnīcu pircēji izvēlējušies ļoti dažādas grāmatas, un vispieprasītākās Zvaigznes veikalos bijušas "Grega dienasgrāmatas" un "Palaidnību karaļa Jāņa B. dienasgrāmata."

Savukārt iegādājot grāmatas sev, pieaugušie vairāk domājuši par praktiskām lietām – topā iekļuvis pērn
iznākušais pasaules dižpārdoklis, E. L. Džeimsas triloģija "Greja piecdesmit nokrāsas", kas pārstāv
Latvijā maz izdotu žanru – erotisko literatūru, pamanīts un atzinīgi novērtēts romāns par
iejušanos citā kultūrā – "Gads Provansā", bet visvairāk domāts par veselību un citām praktiskām
lietām, iegādājoties gan "Kūkas. Skaistākās Ievas receptes", gan "ph brīnums" un "Eneagramma."
Lasītāji pamanījuši un atzinīgi novērtējuši arī unikālo un apjomīgo izdevumu "Modes
vēsture."

ceturtdiena, 2012. gada 27. decembris

Nīls Geimens "Nekadiene"



Sāku ar Nīla Geimena "Amerikāņu dieviem" un apņēmos izlasīt vēl kaut ko, lai saprastu vai Geimens patiesi nav man piemērots autors. Šoreiz grāmata mani paķēra un ierāva Nekadienē jeb Apakšlondonā tā, ka maz nelikās. Izbaudīju gan mūžam pelēko un mitro Londonu, gan tās pazemes ne mazāk drūmo daļu. Turklāt brīdī, kad sāc domāt, ka galvenais varonis to visu ir tikai iedomājies vai vienkārši sajucis prātā (klāt jau ir pēdējās 3 grāmatas lappuses), Geimens ņem un meistarīgi iemet tevi atpakaļ ticībā fantāzijas patiesībai.

trešdiena, 2012. gada 26. decembris

Gada grāmatu apskats no The New Yorker

Attēls ņemts šeit
Gada izskaņā par dažādiem apskatiem rūpējas ikviens, kam nav slinkums. Izņēmums nav arī žurnāls The New Yorker, kas izveidojis vairākus sarakstus ar 2012.gada grāmatām un arīdzan ar aizvadītā gada žurnāla populārākajiem rakstiem. Bauda angļu valodā lasošajiem. Starp citu, bauda vienmēr bijusi arī šī žurnāla vāki, kas izsmējīgām karikatūrām attēlo attiecīgā brīdī aktuālu tēmu. Paskatiet Google attēlu meklējumos, ievadot "The New Yorker".

Attēls iegūts šeit
Viens no 2012.gada grāmatu sarakstiem izveidots pēc The New Yorker rakstu autoru ieteikumiem. Šajā sarakstā gan nesaskatīju darbus, kuri būtu iznākuši latviešu valodā. Daži gan aizķēra manu skatu, piemēram, "India Becoming: A Portrait of Life in Modern India", kuras autors ir Akash Kapur.

Akash Kapur ir amerikānietes un indieša savienībā dzimis, audzis Indijā, bet studējis ASV. Pēc izglītības antropologs, kurš izglītību sākotnēji ieguvis Hārvarda universitātē. Savos darbos Akash Kapur koncentrējas uz to kā Indijas ekonomiskā izaugsme ietekmējusi dažādu Indijas iedzīvotāju slāņu sociālās un kulturālās normas. Īsāk sakot - man šādu darbu patiktos izlasīt.

Attēls iegūts šeit
Tāpat skatiens aizķērās arī pie "Tombstone", kuru sarakstījis ķīniešu žurnālists Yang Jisheng. Šajā grāmatā, ja pareizi esmu iztulkojusi dažādos Wikipēdijas ierakstos atrasoto informāciju, aprakstīts lielais ķīniešu bads, kas skāra Ķīnu Lielā ekonomiskā lēciena laikā.

Lielais lēciens bija Ķīnas komunistiskās partijas 1958. līdz 1961.gadā realizētā ekonomiskā un sociālā kampaņa, kuras mērķis bija, izmantojot Ķīnas lielo populāciju, strauji pārveidot valsti no agrārās ekonomikas par modernu komunistisko sabiedrību. Šim nolūkam tika veikta strauja industrializācija un kolektivizācija - kaut kas līdzīgs jau lasīts par PSRS laika saimniekošanas principiem - apvienot un aizliegt individuālo saimniekošanu. Lielais lēciens izvērtās par katastrofu Ķīnā, bada nāvē pēc dažādiem datiem mira no 18 līdz 45 miljoniem ķīniešu.

"Tombstone" jeb latviešu tulkojumā "Kapakmens" ir žurnālista veltījums šajā laikā bojā gājušajiem. Deviņdemsito gadu sākumā Yang Jisheng sāka intervēt cilvēkus par 1959. - 1961. gada Lielo badu, kura laikā mira arī paša autora audžutēvs. Grāmata pirmo reizi publicēta Honkongā un Ķīnā aizvien ir aizliegta. 2012.gadā tā tulkota franču, vācu un angļu valodā.

Ar šo 2012.gada grāmatu sarakstu varat iepazīties šeit.

The New Yorker varat iepazīties arī ar James Wood izveidoto 2012.gada grāmatu sarakstu. To atradīsiet šeit .

Un protams neiztikt arī bez žurnāla gada laikā lasītākajiem rakstiem, kuru saraksts atrodams šeit.

Īsta bauda lasīt, ja vien ir laiks pieķerties un patiesi iedziļināties. Man personīgi ļoti patika Elizabeth Kolbert raksts "Spoiled Rotten", kur autore mēģina noskaidrot kāpēc un vai mūsdienās bērni valda pār saviem vecākiem jeb kāpēc ola māca vistu dzīvot. 

Attēls ņemts šeit

trešdiena, 2012. gada 19. decembris

Grāmatas "Facebook efekts" prezentācija

Šovakar mājīgajās kafejnīcas "Miit" telpās draudzīgā un siltā noskaņojumā norisinājās Deivida Kērkpatrika grāmatas "Facebook efekts" atklāšana. Ēdiena bija daudz, tas bija garšīgs un paši vainīgi, ka neatnācāt - tie, kas neatnāca. Tas tā - humoram...